Uusi löytö: Varhaisin todiste kannabiksen käytöstä
2 500 vuotta vanhojen hautojen kaivauksissa Länsi-Kiinassa löytyi varhaisimpia todisteita kannabiksen päihdekäytöstä.

Suitsukeastiat löytyivät haudoista Pamirvuoristosta. Niissä oli kuumennettu kiviä ja poltettu kannabislehtiä.
Pamirvuoristossa läntisessä Kiinassa ammoin eläneet ihmiset ovat ilmeisesti tunteneet kannabiksen huumaavan vaikutuksen ja polttaneet sitä hautajaisrituaalien yhteydessä.
Näin päätteli saksalais-kiinalainen tutkijaryhmä, joka löysi kannabisjäännöksiä 2 500 vuotta vanhoista, hautajaisten yhteydessä käytetyistä suitsukeastioista.
Varhaisin todiste kannabiksenpoltosta
On tiedetty pitkään, että hamppua on viljelty Itä-Aasiassa vuosituhansia, mutta aiemmin ei ole löydetty todisteita sen käytöstä huumaavassa tarkoituksessa.
Tutkijat tekivät johtopäätöksensä analysoituaan suitsukeastioista löydettyjä kemiallisia kannabiksen jälkiä.
Kannabis levisi Kiinasta muualle maailmaan
Tutkimuksissa ilmeni, että löydetyissä kannabiksen jäämissä oli suurempi THC-pitoisuus kuin luonnossa kasvavilla kasveilla. THC on psykoaktiivinen yhdiste, joka aiheuttaa päihtymyksen tunteen. Niinpä tutkijat päättelivätkin, että kiinalaiset mahdollisesti jalostivat tietoisesti kannabista lisätäkseen sen päihdevaikutusta.
”Tutkimus tukee oletusta, että kannabista käytettiin pääasiassa sen psykoaktiivisten aineiden vuoksi – ensin itäisen Keski-Aasian vuoristossa, josta se levisi muualle maailmaan”, kertoi tutkimukseen osallistunut Nicole Boivin, joka työskentelee Max Planck -instituutissa.