Uusi löytö: Ruton uhri ”synnytti” kuolleen sikiön haudassa

Ruton uhrien haudasta Pohjois-Italiasta löytyi todiste erittäin harvinaisesta ”arkkusyntymästä”, jossa kuollut sikiö on työntynyt ulos kuolleen äitinsä kehosta.

Nainen löytyi haudasta sikiö jalkojensa välissä.

© Fabrizio Benente (Università di Genova – DAFIST)

Arkeologit törmäsivät erittäin harvinaiseen ilmiöön Pohjois-Apenniineilla noin 45 kilometrin päässä Genovasta.

Tutkiessaan 1300-luvun hautapaikkaa he havaitsivat, että yksi haudatuista naisista oli ”synnyttänyt” kuolleen sikiön haudassaan.

Ilmiö on erittäin harvinainen, mutta ei tuntematon, ja sitä kutsutaan nimellä ”arkkusyntymä”.

Arkkusyntymä on vaikea tunnistaa

Arkkusyntymä tarkoittaa sitä, että sikiö työntyy haudassa ulos kuolleen äitinsä sisältä. Syy on suolistokaasujen aiheuttama turvotus ja lihasjännityksen laukeaminen.

”Tässä tapauksessa kyseessä on osittainen ulostyöntyminen. 38–40 viikkoa vanha kokonainen sikiö oli äitinsä synnytyskanavassa”, Deneb Cesana Genovan yliopistosta kertoi Seeker-verkkolehdelle.

Muun muassa sikiön ikä sekä sen asento suhteessa äitiinsä saivat tutkijat päättelemään, että kyseessä oli arkkusynnytys, vaikka ilmiön määrittäminen varmuudella on yleensä vaikeaa.

Kuolivat ruton aikaan

Nainen makasi haudassa kyljellään, ja sikiö oli hänen jalkojensa välissä. Arkeologit löysivät haudasta myös 3- ja 12-vuotiaat lapset. Hauta on ajoitettu 1300-luvun jälkipuoliskolle, jolloin rutto saapui Genovaan.

Vaikka lasten luurangoissa on merkkejä aliravitsemuksesta, arkielogit uskovat, että kaikki haudatut ovat kuolleet ruttoon. Naisesta, sikiöstä ja vanhimmasta lapsesta löydettiin ruton vasta-ainetta.

Arkeologit tekevät vielä uhreille DNA-analyysin selvittääkseen heidän tarinaansa ja ruton levinneisyyttä Euroopassa.