Deutsches Bergbau-Museum Bochum
Muinaiset nahkakengät harmaalla taustalla

Uusi löytö: Rautakauden lapset raatoivat suolakaivoksessa

Saksalaiset arkeologit löysivät syvältä suolakaivoksesta todisteita siitä, että pikkulapset elivät 2 200 vuotta sitten kovin erilaista elämää kuin nykylapset.

Nykyään he luultavasti puuhailisivat leikkikentällä tai istuisivat oppitunnilla ensimmäisellä luokalla.

2 200 vuotta sitten pienet lapset joutuivat kuitenkin raatamaan pimeissä, kapeissa kaivostunneleissa.

Tähän tulokseen päätyi Bochumissa sijaitsevan Saksan kaivosmuseon arkeologiryhmä, joka teki juuri yllättävän löydön Salzburgin kaupungin lähellä Itävallassa sijaitsevasta suolakaivoksesta.

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa löytäneet syvältä maan alta lapsen kengän, mikä todistaa, että rautakauden lapset kaivoivat kaivoksissa suolaa siinä missä aikuisetkin.

Vastikään löydetty kenkä on tehty nahasta ja se on "erinomaisessa kunnossa", sanoi tutkimusta johtava Thomas Stoellner. Hän selitti, että jalkineet ovat säilyneet yli kaksi vuosituhatta, koska kaivoksen suola on imenyt kosteuden nahasta.

Arkeologien mukaan kenkä vastaa nykyistä kokoa 30, jota seitsemänvuotias lapsi käyttäisi.

"Tämän lapsen kengän kaltaiset arkeologiset löydöt antavat meille äärimmäisen harvinaisen silmäyksen rautakauden kaivostyöläisten elämään. Saamme niistä arvokasta tietoa tieteellistä työtämme varten", Thomas Stoellner sanoi.

VIDEO: Lähde arkeologien mukaan suolakaivokseen

Video

Suolakaivos on arkeologinen aarreaitta

Pienen kengän lisäksi tutkijat löysivät myös puisen lapion ja nauhoilla varustetun palasen turkkia, joka on todennäköisesti ollut huppu.

Aiemmin arkeologit ovat löytäneet muita työkaluja, tekstiilejä ja ihmisen ulosteita suolakaivoksesta, jossa on tehty kaivauksia vuodesta 2001 alkaen.

Kaivaukset jatkuvat tulevina vuosina, ja arkeologit toivovat, että uudet löydöt loksahtavat osaksi heidän kokoamaansa palapeliä siitä, miten paikallinen väestö eli ja työskenteli vuoden 200 eaa. tienoilla.