Uusi löytö: Poikkeuksellinen egyptiläinen joukkohauta viittaa sisällissotaan

Arkeologit löysivät Luxorin lähellä Egyptissä sijaitsevasta hautakammiosta joukkohaudan, jossa oli 60 muumiota. Erikoinen löytö viittaa Egyptissä käytyyn sisällissotaan.

Egyptiläisestä joukkohaudasta löytyi useita muumioituja ruumiinosia, kuten kuvassa olevat jalat.

© Thirteen Media with Impact

Egyptissä Luxorin lähellä olevasta hautakammiosta löytyi 60 muumiota noin vuodelta 2150 eaa. Tällaiset joukkohaudat olivat hyvin harvinaisia muinaisessa Egyptissä.

Useiden vainajien luissa on merkkejä taistelusta, esimerkiksi kallonmurtumia tai nuolten jälkiä. Egyptiläisten arkeologien mukaan vainajat ovat olleet todennäköisesti sotilaita.

Harvojen säilyneiden kirjallisten lähteiden mukaan Egyptiä koettelivat noihin aikoihin yhteiskunnalliset levottomuudet, nälänhädät ja kuivuus, jotka ovat voineet johtaa sisällissotiin.

Egyptiläiset alkoivat muumioida vainajiaan noin 2800-luvulla eaa.

© Shutterstock

Muumiointitraditio alkoi sattumalta

Historioitsijat uskovat, että egyptiläiset alkoivat jo noin 3500 eaa. panna merkille, että kuiva ilmasto ja lämmin aavikon hiekka muumioivat maahan haudatut ruumiit.

Egyptiläiset alkoivat jäljitellä muumioitumisprosessia ja muumioida itse vainajansa, mutta Niilin länsirannan temppeleissä työskentelevien balsamoijien työskentelytavat pidettiin visusti salassa.

Sinä voit lukea salaisesta prosessista täältä.