Dna-näytteitä kerättiin muun muassa Denisovan luolasta Venäjältä.

© IAET SB RAS / Sergei Zelensky

Uusi löytö: Muinaista dna:ta saatiin maa-aineksesta

Kansainvälinen tutkimusryhmä on onnistunut eristämään sukupuuttoon kuolleiden ihmislajien dna:ta seitsemästä luolasta, vaikka heillä ei ollut käytettävissään esimerkiksi luita tai hampaita.

Ei vielä tiedetä, onko dna peräisin ihosta, hiuksista tai verestä.

Joka tapauksessa kansainvälinen tutkijaryhmä on onnistunut eristämään seitsemästä luolasta keräämistään näytteistä kahdelta jo hävinneeltä ihmislajilta peräisin olevaa dna:ta ilman luita tai muita fossiilisia jäännöksiä.

Siksi kyseessä on merkittävä läpimurto arkeologian saralla.

85 näytettä maa-aineksesta

Ihmisen evoluutiota on pystytty selvittämään muinaisten luiden dna:n avulla.

Esimerkiksi fossiilistuneiden luiden dna:n tutkimuksissa on selvinnyt, että nykyihmisen perimässä on dna:ta jo sukupuuttoon kuolleilta neandertalilaisilta.

Fossiiliset löydöt ovat kuitenkin harvinaisia, eikä niissä ole yleensä riittävästi dna-aineistoa kattavaan dna-analyysiin.

Tutkijat ovat nyt keränneet 85 näytettä seitsemästä luolasta Euroopasta ja Venäjältä. Näytteet ovat 14 000 – 550 000 vuotta vanhoja, ja ne otettiin luolien vanhoista maakerroksista.

Huikeat näkymät

Luolista ei ole löytynyt ihmisfossiileja, mutta maanäytteet sisälsivät kahden jo hävinneen ihmislajin, muun muassa neandertalilaisen, dna:ta.

Tutkijat voivat siis löytää jälkiä muinaisista ihmisistä, vaikka heillä ei olisi käytettävissään ihmisten fossiilistuneita luita.

”Se, että dna voi säilyä maa-aineksessa, on mahtava uutinen ja tarjoaa huikeita näkymiä tutkimuksen saralla”, kertoo Matthias Meyer Leipzigin Max Planck -instituutista. ”Nyt on vielä vain selvitettävä, kuinka huikeat ne näkymät ovat.”