Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Llukalkan aliocranianus, T-rex faetter

Uusi dinosauruslaji muistutti T-rexiä

Argentiinasta löydettiin mahdollisesti T-rexille sukua ollut dinosaurus, joka oli kaikesta päätellen hirvittävä peto.

Jorge Blanco / Journal of Vertebrate Paleontology

Argentiinasta on löydetty tähän asti tuntematon dinosaurus, joka on mahdollisesti sukua Tyrannosaurus rexille. Se sai nimekseen Llukalkan aliocranianus eli ”Se, joka herättää pelkoa”.

Arkeologit uskovat, että dinosaurus on ollut taistelussa mahtava vastustaja.

Dinosauruksen ruumis lienee ollut noin viisi metriä pitkä, ja lisäksi sillä on ollut voimakas pää ja suu täynnä teräviä hampaita. Peto on siis ollut pelottava näky metsästäessään Etelä-Amerikassa noin 80 miljoonaa vuotta sitten.

Journal of Vertebrate Paleontology -lehden mukaan dinosauruksen kallo oli niin hyvin säilynyt, että siitä löytyi esimerkiksi välikorvan luu, jonka perusteella on päätelty, että Llukalkan aliocranianuksen kuulo oli dinosaurukseksi hyvä. Tutkijat arvioivat, että hyvästä kuulosta on ollut petoeläimelle saalistuksessa suuri etu.

Llukalkan aliocranianus' kranium

Llukalkan aliocranianuksen kallo, jossa on mm. erittäin terävät ja sisäänpäinkääntyneet hampaat, joiden ansiosta pedolla on ollut voimakas purenta.

© Journal of Vertebrate Paleontology

Murhaavan pitkät kynnet

Uusien lihaa syövien dinosauruslajien löytäminen on harvinaista, mutta silloin kun niitä löytyy, löydöt tehdään usein juuri Argentiinasta, joka oli dinosaurusten aikaan suurimpien kasveja syövien dinosaurusten koti.

Kokonsa ja voimakkaan purentansa vuoksi on todennäköistä, että Llukalkan aliocranianus oli ravintoketjun yläpäässä yhdessä ”serkkunsa” T-rexin kanssa, joka tosin saattoi kasvaa jopa 12-metriseksi.

Llukalkan aliocranianus erosi kuitenkin kuuluisasta sukulaisestaan ainakin kahdella tavalla:

Toisin kuin Tyrannosaurus rexillä, jolla oli suuri ja pitkän muotoinen pää, nyt löydetyn lajin kallo oli lyhyt ja täynnä muhkuroita, harjanteita ja sarvimaisia ulokkeita. Pienten käsien päässä Llukalkanilla oli valtavat kynnet, joilla se saattoi lävistää saaliinsa.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota