Uusilla tekniikoilla muinaisia saviruukkuja voidaan ajoittaa hämmästyttävällä tarkkuudella niiden sisältämien mikroskooppisten ruuanjäämien avulla.
Bristolin yliopistossa kehitetystä uraauurtavasta menetelmästä kerrotaan yliopiston julkaisemassa raportissa.
”Arkeologisten saviruukkujen ajoitus on ollut yksi arkeologian ’Graalin maljoista’”, kertoi tutkimusta johtanut professori Richard Evershed yliopiston tiedotteessa.
Esihistoriallisten saviesineiden iänmääritys on vaikeaa
Saviruukut (yleensä palasina) ovat yksi arkeologien useimmiten kaivauksissa löytämiä esineitä.
Antiikin Kreikan ja Rooman ajoista eteenpäin ruukkuja on mahdollista ajoittaa muun muassa kauden tyylin mukaan. Esimerkiksi kivikautisten ruukkujen tarkka iänmääritys on ollut vaikeampaa, sillä niissä ei ole merkittäviä eroja toisiinsa nähden. Uusi menetelmä voi kuitenkin muuttaa kaiken.
Uudessa ajoitusmenetelmässä hyödynnetään esimerkiksi lihan tai maidon jäämiä, joita on jäänyt ruukun huokoiseen saveen.
Ajoitus on erittäin tarkka
Tutkijaryhmän mukaan astioista on uusimmalla tekniikalla onnistuttu eristämään yksittäisiä rasvahappoja ja analysoimaan, ovatko ne riittävän puhtaita ajoitettavaksi radiohiiliajoituksella.
Varmistaakseen menetelmän luotettavuuden tutkijat testasivat sitä jo aiemmin ajoitettuihin esihistoriallisiin astioihin.
Kaikissa tapauksissa ajoitus onnistui yhtä tarkasti kuin esimerkiksi luiden radiohiiliajoitus.
Raportin mukaan menetelmä on siis erittäin tarkka – joissakin tapauksissa virhemarginaali on vain ihmisiän suuruinen.
Menetelmää testattiin kuuluisilla Lontoon sirpaleilla
Tutkijat analysoivat 24:n kivikautisen ruukun sirpaleita, jotka löytyivät kaivauksissa Lontoosta muutama vuosi sitten. Löytö on yksi Britannian pääkaupungin merkittävimmistä ja vanhimmista arkeologisista astialöydöistä.
Tutkijat onnistuivat löytämään ja eristämään palasista tuhansia vuosia vanhoja maitorasvan jäämiä, jolle tehtiin radiohiiliajoitus. Analyysin mukaan ruukut ovat ajalta 3600 eaa. – 138 vuoden tarkkuudella.