Uponneen yhdysvaltalaisen sota-aluksen arvoitus ratkesi

Ensimmäisessä maailmansodassa upposi vain yksi yhdysvaltalainen sota-alus, ja nyt on saatu selville, mitä sille oikein tapahtui.

Nykyaikaisilla teknisillä apuvälineillä arkeologit saivat selville, mihin alus oli saanut osuman.

Yhdysvaltojen laivaston toimeksiannosta työskennelleet arkeologit ratkaisivat sata vuotta vanhan arvoituksen.

Aamulla 8. heinäkuuta 1918 Yhdysvaltojen panssariristeilijä USS San Diego oli juuri lähtenyt matkaan New Yorkista, kun sitä ravisteli räjähdys. Miehistö käskettiin ampumaan kaikkea sukellusveneen periskooppia muistuttavaa, mutta mitään ei näkynyt.

28 minuutin päästä alus oli jo matkalla kohti meren pohjaa, ja yli 1 100 hengen miehistö oli siirtynyt pelastusveneisiin. Kuusi miestä menehtyi. USS San Diego oli ainoa 1. maailmansodan aikana uponnut iso yhdysvaltalainen sotilasalus.

Aina uppoamisesta asti on on pohdittu, mitä alukselle tapahtui: aiheuttiko uppoamisen sabotaasi, onnettomuus vai sukellusvene.

Kuuluisa sukellusvene iski alukseen

Kaikuluotaamalla saaduista tuloksista on nyt pystytty luomaan hylystä 3D-malli ja tietokonesimulaatioiden perusteella päätelty, että aluksen upotti miina. Tämä onkin ollut yksi yleisimmistä teorioista.

Miina oli peräisin saksalaisesta U-156-sukellusveneestä, jonka historioitsijat tietävät olleen seudulla. Muutamia viikkoja upotuksen jälkeen sama sukellusvene kävi muutaman hinaajan kimppuun Orleansin satamassa Massachusettsissa ja tulitti myös kaupunkia. Se oli ainoa Yhdysvaltojen maaperälle tehty isku sodan aikana.

Miehistö toimi oikein

Yhdysvaltojen laivasto on nyt käyttänyt kaksi vuotta hylyn tutkimuksiin:

"Tämä hanke on tarjonnut mahdollisuuden perehtyä asiaan ja voimme nyt todeta, että aluksen miehistö toimi oikein sekä ennen hyökkäystä että sen aikana”, totesi arkeologi Alexis Catsambis, kun tulokset julkaistiin.

Keltainen sukellusrobotti ohjelmoitiin tehtävää varten ennen laskemista mereen.