Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nykyaikaisilla teknisillä apuvälineillä arkeologit saivat selville, mihin alus oli saanut osuman.

Kulttuuri - Arkeologia

Uponneen yhdysvaltalaisen sota-aluksen arvoitus ratkesi

Ensimmäisessä maailmansodassa upposi vain yksi yhdysvaltalainen sota-alus, ja nyt on saatu selville, mitä sille oikein tapahtui.

Yhdysvaltojen laivaston toimeksiannosta työskennelleet arkeologit ratkaisivat sata vuotta vanhan arvoituksen.

Aamulla 8. heinäkuuta 1918 Yhdysvaltojen panssariristeilijä USS San Diego oli juuri lähtenyt matkaan New Yorkista, kun sitä ravisteli räjähdys. Miehistö käskettiin ampumaan kaikkea sukellusveneen periskooppia muistuttavaa, mutta mitään ei näkynyt.

28 minuutin päästä alus oli jo matkalla kohti meren pohjaa, ja yli 1 100 hengen miehistö oli siirtynyt pelastusveneisiin. Kuusi miestä menehtyi. USS San Diego oli ainoa 1. maailmansodan aikana uponnut iso yhdysvaltalainen sotilasalus.

Aina uppoamisesta asti on on pohdittu, mitä alukselle tapahtui: aiheuttiko uppoamisen sabotaasi, onnettomuus vai sukellusvene.

Kuuluisa sukellusvene iski alukseen

Kaikuluotaamalla saaduista tuloksista on nyt pystytty luomaan hylystä 3D-malli ja tietokonesimulaatioiden perusteella päätelty, että aluksen upotti miina. Tämä onkin ollut yksi yleisimmistä teorioista.

Miina oli peräisin saksalaisesta U-156-sukellusveneestä, jonka historioitsijat tietävät olleen seudulla. Muutamia viikkoja upotuksen jälkeen sama sukellusvene kävi muutaman hinaajan kimppuun Orleansin satamassa Massachusettsissa ja tulitti myös kaupunkia. Se oli ainoa Yhdysvaltojen maaperälle tehty isku sodan aikana.

Miehistö toimi oikein

Yhdysvaltojen laivasto on nyt käyttänyt kaksi vuotta hylyn tutkimuksiin:

"Tämä hanke on tarjonnut mahdollisuuden perehtyä asiaan ja voimme nyt todeta, että aluksen miehistö toimi oikein sekä ennen hyökkäystä että sen aikana”, totesi arkeologi Alexis Catsambis, kun tulokset julkaistiin.

Keltainen sukellusrobotti ohjelmoitiin tehtävää varten ennen laskemista mereen.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Arkeologia

Kivikauden salaperäinen luolataide

4 minuuttia
Komet Syrien Abu Hureyra
Arkeologia

Taivaankappale sulatti kivikautisen asutuksen

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota