Upea rautakautinen hauta kuului kelttiläiselle vallasnaiselle

Sveitsistä löytyi kelttinaisen hauta upeine hautalahjoineen. Nainen kuului todennäköisesti alueen vallassäätyyn.

Naisen hauta löydettiin vuonna 2017, ja sitä ja sen sisältöä on tutkittu perusteellisesti viimeiset kaksi vuotta. Kelttisoturin ja rikkaan naisen haudat viittaavat siihen, että alueella eli vaurasta yläluokkaa.

Zürichissä sijaitsevalla koululla tehdyissä rakennustöissä löytyi vuonna 2017 kelttinaisen hauta, jossa oli paljon arvokkaita esineitä. Kahden vuoden tutkimusten perusteella arkeologit ovat luoneet kuvan noin 2 200 vuotta sitten kuolleen naisen elämästä.

Kelttinainen piti hunajasta

Naisen hautalahjojen analyysin perusteella hän kuoli noin 200–250 eaa. Hänen luilleen tehtyjen strontiumin isotooppianalyysien perusteella hän oli paikallinen ja todennäköisesti varttui lähellä Zürichin lähellä virtaavaa Limmatjokea.

Nainen oli kuollessaan noin 40-vuotias, ja hänen luustossaan ei ollut merkkejä raskaasta fyysisestä työstä. Hänen hampaidensa huono kunto kertoi tutkijoille kuitenkin, että hän ilmeisesti nautti paljon hunajalla maustettua ruokaa ja juomaa.

Naiselle oli pantu hautaan mukaan koruja ja muita hautalahjoja. Niiden perusteella hän oli varakas ja nautti yhteisön arvostusta.

©

Vaatteet olivat nahkaa ja villaa

Arkussa olleet kankaan, turkiksen ja nahan palaset viittaavat siihen, että nainen oli haudattu hienosta lampaanvillasta tehtyyn hameeseen. Lisäksi hänet oli kiedottu paksuun villakankaaseen ja asetettu lehmäntaljalle.

Kaulakoru oli kiinnitetty soljin

Arkeologeja kiinnosti erityisesti naisen kaulakoru, jossa oli värikkäitä lasi- ja meripihkahelmiä. Sen molemmissa päissä oli soljet, joilla se oli kiinnitetty hänen vaatteisiinsa.

Arkku oli tehty puunrungosta

Nainen oli haudattu suuressa puunrungosta kaiverretussa arkussa. Sellaisia on käytetty etenkin Pohjois-Euroopassa aina keskiajalle asti. Yhden tunnetuimmista löysivät englantilaiset munkit vuonna 1191, ja sen sanotaan kuuluneen kuningas Arthurille.

Roomalaiset eivät perustaneet Zürichiä

Zürichistä on tehty paljon keskiaikaisia löytöjä, mutta sieltä on aiemmin löydetty vain yksi rautakautinen hauta. Siinä lepäsi rikas soturi miekkoineen, kilpineen ja keihäineen.

Koska miehen luiden analyysit kertoivat myös hänen kuolleen noin 200 eaa. ja hänen hautansa sijaitsi vain 80 metriä nyt löydetyn naisen haudasta, arkeologit leikittelevät ajatuksella, että nuo kaksi olivat tunteneet toisensa.

Tutkijat olivat pitkään siinä käsityksessä, että roomalaiset perustivat Zürichin. Naisen hauta on nyt yksi todiste lisää siitä, että keltit asettuivat alueelle useita satoja vuosia ennen kuin roomalaiset alkoivat asuttaa sitä noin 15 eaa.