Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Naisen hauta löydettiin vuonna 2017, ja sitä ja sen sisältöä on tutkittu perusteellisesti viimeiset kaksi vuotta. Kelttisoturin ja rikkaan naisen haudat viittaavat siihen, että alueella eli vaurasta yläluokkaa.

Kulttuuri - Arkeologia

Upea rautakautinen hauta kuului kelttiläiselle vallasnaiselle

Sveitsistä löytyi kelttinaisen hauta upeine hautalahjoineen. Nainen kuului todennäköisesti alueen vallassäätyyn.

Zürichissä sijaitsevalla koululla tehdyissä rakennustöissä löytyi vuonna 2017 kelttinaisen hauta, jossa oli paljon arvokkaita esineitä. Kahden vuoden tutkimusten perusteella arkeologit ovat luoneet kuvan noin 2 200 vuotta sitten kuolleen naisen elämästä.

Kelttinainen piti hunajasta

Naisen hautalahjojen analyysin perusteella hän kuoli noin 200–250 eaa. Hänen luilleen tehtyjen strontiumin isotooppianalyysien perusteella hän oli paikallinen ja todennäköisesti varttui lähellä Zürichin lähellä virtaavaa Limmatjokea.

Nainen oli kuollessaan noin 40-vuotias, ja hänen luustossaan ei ollut merkkejä raskaasta fyysisestä työstä. Hänen hampaidensa huono kunto kertoi tutkijoille kuitenkin, että hän ilmeisesti nautti paljon hunajalla maustettua ruokaa ja juomaa.

Naiselle oli pantu hautaan mukaan koruja ja muita hautalahjoja. Niiden perusteella hän oli varakas ja nautti yhteisön arvostusta.

Roomalaiset eivät perustaneet Zürichiä

Zürichistä on tehty paljon keskiaikaisia löytöjä, mutta sieltä on aiemmin löydetty vain yksi rautakautinen hauta. Siinä lepäsi rikas soturi miekkoineen, kilpineen ja keihäineen.

Koska miehen luiden analyysit kertoivat myös hänen kuolleen noin 200 eaa. ja hänen hautansa sijaitsi vain 80 metriä nyt löydetyn naisen haudasta, arkeologit leikittelevät ajatuksella, että nuo kaksi olivat tunteneet toisensa.

Tutkijat olivat pitkään siinä käsityksessä, että roomalaiset perustivat Zürichin. Naisen hauta on nyt yksi todiste lisää siitä, että keltit asettuivat alueelle useita satoja vuosia ennen kuin roomalaiset alkoivat asuttaa sitä noin 15 eaa.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota