Marisol Bautista Roquez, INAH
Luuranko ja ruukkuja kaivauksista

Unohdettu 1 500 vuotta vanha kylä kaivettiin esiin keskeltä Mexico Cityä

Arkeologit ovat löytäneet 1 500 vuotta vanhan kylän jäänteet keskeltä vilkasta metropolia. Kylä oli taiteilijoiden ja käsityöläisten asuinpaikka, ja arkeologien mukaan sillä oli tärkeä rooli suurvalta Teotihuacanissa.

20 miljoonan asukkaan Mexico City on modernin suurkaupungin ruumiillistuma pilvenpiirtäjien keskittymineen.

Vilkkaiden katujen ja korkealle kohoavien rakennusten alla piilee kuitenkin muistoja menneisyydestä. Meksikon kansallisen antropologian ja historian instituutin arkeologit ovat lehdistötiedotteen mukaan kaivaneet esiin 1 500 vuotta vanhan kylän läheltä kaupungin keskustaa.

Löytö osoittaa, että alueella asuttiin jo kauan ennen 1300-lukua, jolloin atsteekkien pääkaupunki Tenochtitlan perustettiin nykyisen Mexico Cityn paikalle.

Tutkijat löysivät kaivauksissa pylväiden kuoppia, kaivoja, lattian jäänteitä ja muita jälkiä ihmisen asumisesta.

He löysivät myös kolme hautaa, joissa oli kahden aikuisen ja yhden lapsen luurangot.

Löytöjen perusteella arkeologit arvioivat, että kylä on peräisin vuosien 450 ja 650 jaa. väliseltä ajalta.

Värilliset keraamiset maljakot vaalealla pohjalla

Teotihuacanin kulttuuri tunnettiin taidokkaasta keramiikastaan.

© INAH

Kaupungissa asui käsityöläisiä ja taiteilijoita

Löydöt osoittavat, että kyläläiset ansaitsivat elantonsa kalastajina ja keräilijöinä.

Runsas määrä keramiikkaa ja muita kiviesineitä viittaa kuitenkin siihen, että kyläläiset työskentelivät myös taiteilijoina ja käsityöläisinä.

Tutkijat olettavat, että esineitä käytettiin kauppatavarana.

"Vuonna 2023 tehtyjen kaivausten perusteella pidämme mahdollisena, että kylän talous ei perustunut pelkästään kalastukseen ja keräilyyn, vaan että se oli sekatalous, johon kuului keramiikan ja kivitavaroiden käsityöläistuotantoa, mahdollisesti erikoistunutta sellaista", arkeologit kirjoittavat lehdistötiedotteessa.

Arkeologit uskovat, että kyläläiset myivät tavaroitaan mahtavaan Teotihuacanin kaupunkiin, joka sijaitsi noin 40 kilometriä koilliseen nykyisestä Mexico Citystä.

Kaupunki rakennettiin ensimmäisellä vuosisadalla jaa. Kukoistuskaudellaan ennen asteekkien sivilisaatiota se oli Keski-Amerikan suurin kaupunki, jossa asui 125 000 ihmistä. Teotihuacan oli myös kaupan keskus ja kuuluisa upeasta keramiikastaan.

Hiljattain löydetystä kylästä paljastuneen keramiikan kemialliset analyysit paljastavat pian, liittyivätkö esineet kaupankäyntiin Teotihuacanin kanssa.

Teotihuacanin pyramidit Meksikossa

Teotihuacan oli Meksikon mahtavin kaupunki 1 500 vuotta sitten, ja se tunnettiin pyramideistaan.

© Mike Peel