Mamai Gora/Stas Nabatnikov & Shutterstock
Tikari

Ukrainasta löytyi hieno soturin hauta

Ukrainalaiset arkeologit kaivoivat esiin yli 2000 vuotta vanhan haudan, jossa oli pelättyihin skyytteihin kuuluneen soturin luuranko.

Arkeologit tekivät Zaporižžjan alueella Ukrainassa sijaitsevan skyyttien hautakummun kaivauksissa harvinaisen löydön.

Kummussa oli paikallisten arkeologien mukaan yksi suuri ja yksi pienempi hauta. Suurempi hauta oli ryöstetty jo aikaa sitten ja oli siksi lähes tyhjä, mutta pienemmässä haudassa oli noin 18–20-vuotiaan miehen luuranko.

Luurangon vieressä oli metallisia hevosen valjaiden solkia, rautakirves, pronssisia nuolenkärkiä sekä skyyttiläinen tikari akinakes.

Arvoituksellisten skyyttien hauta-alue

Erityisesti tikaria pidetään merkittävänä löytönä, sillä se on ollut erittäin arvokas. Kullattu ase oli hienossa tupessa, ja sen kahva oli taidokkaasti koristeltu.

Kaivajien mukaan nuorella soturilla on ilmeisesti ollut jonkinlainen kytkös viereisen suuremman haudan vainajaan.

Ukrainalaisarkeologit ovat tehneet löytöalueella tutkimuksia 32 vuotta. Siellä on suuri hauta-alue, jonne on haudattu muun muassa arvoituksellisia skyyttejä.

Skyyttejä pelättiin ja ihailtiin

Skyytit olivat paimentolaisia, jotka olivat lähtöisin nykyisen Iranin alueelta. 700-luvulla eaa. heitä saapui muun muassa Ukrainaan. Skyyttien armeijan ratsusotureita pelättiin ja ihailtiin, ja heitä pidettiin vaarallisena vihollisena.

Nykyään skyytit tunnetaan etenkin upeista haudoistaan, joissa on usein runsaasti kultaisia hautalahjoja. Arvoituksellinen kansa katosi historiasta noin 100 eaa.

Arkeologien mukaan nyt löydetty soturin hauta on 500-luvulta eaa., eli se on tähän asti vanhin alueelta löydetty skyyttihauta.

Alueen noin 400 muuta tutkittua skyyttien hautaa ovat kaikki noin 200 vuotta nuorempia.