126th Territorial Defence

Ukrainasta juoksuhaudasta löytyi antiikin aarteita

Ukrainalaissotilaat osaavat muutakin kuin taistella venäläisiä vastaan – osa on kunnostautunut arkeologiassa.

Ukrainan alueellisten puolustusjoukkojen 126. prikaatin sotilaat olivat kaivamassa juoksuhautoja Odessan lähellä Etelä-Ukrainassa, kun he tekivät yllättävän löydän: maasta tuli ensin esiin saviesineiden kappaleita ja sitten kokonaisia ruukkuja, tarkemmin sanottuna amforia.

Sotilaat tajusivat heti, ettei kyse ollut lähikylän jätteistä vaan historiallisista esineistä, jotka vaatisivat erityishuolta. He jatkoivat kaivamista varovasti ja saivatkin esiin useita hämmästyttävän hyvin säilyneitä amforia.

Ukrainalainen toimittaja Yana Suporovska raportoi myöhemmin:

”Amforat on viety museoon. Emme ole venäläisiä vaan vaalimme ja säilytämme historiaamme.”

Amforat ovat antiikin ajalta, joka kesti noin 750 eaa. – 500 jaa.

© 126th Territorial Defence

Viiniä ja öljyä Ukrainaan

Arkeologit eivät ole vielä päässeet tutkimaan ruukkuja lähemmin, mutta Odessan museon mukaan amforat ovat todennäköisesti peräisin 300- tai 400-luvulta.

Amforat olivat antiikin aikana yleisiä säilytys- ja kuljetusastioita, joissa säilytettiin kaikkea viinistä oliiviöljyyn ja kalakastikkeeseen. Kreikkalaiset kauppiaat kuljettivat arvokkaat tuotteensa amforissa kreikkalaissiirtokuntiin Mustanmeren pohjoisrannikolle, jossa Odessa nykyään sijaitsee.

Tilanteen niin salliessa arkeologit tutkivat tarkemmin alueen, josta upeat amforat löytyivät. He toivovat tekevänsä lisää hyvin säilyneitä löytöjä antiikin ajalta.