Tutkijat ratkaisivat hattujen mysteerin

Eurooppalaiset ovat ihmetelleet Pääsiäissaaren suuria patsaita aina siitä lähtien, kun he vuonna 1722 saapuivat saarelle. Nyt arkeologit uskovat ratkaisseensa yhden arvoituksen.

Jättipatsaiden arvoitusta on yritetty ratkaista vuodesta 1722, jolloin eurooppalaiset saapuivat Pääsiäissaarelle.

© Shutterstock

Satoja vuosia on ihmetelty, miten Pääsiäissaaren asukkaat noin 500 vuotta sitten saivat raskaat, punertavat ”hatut” nostettua saarilla olevien jättipatsaiden päälle.

Nyt tutkijat uskovat keksineensä, millä tavoin hatut – eli pukaut – asetettiin patsaiden päälle sen jälkeen, kun patsaat oli pystytetty. Arkeologit julkaisivat teoriansa Journal of Archaeological Science -lehdessä.

Hatut kieritettiin paikolleen

Hatut ilmeisesti louhittiin suurina lieriömäisinä kappaleina saaren punertavista kallioista, minkä jälkeen ne vieritettiin patsaiden luo. Siellä ne nostettiin ramppien ja vahvojen köysien avulla patsaiden päällä, jossa ne kaiverrettiin lopulliseen muotoonsa.

Tutkijat päätyivät teoriaansa tutkittuaan hattujen muotoa ja rakennetta satojen niistä otettujen tarkkojen kuvien avulla. Lisäksi arkeologit ovat löytäneet patsaiden juurelta lukemattomia pukauista peräisin olevia kivenpalasia.

Kalliosta louhitut kappaleet nostettiin patsaiden päälle ramppien ja vahvojen köysien avulla. Kiviset lieriöt ovat olleet todella raskaita, sillä valmis pukau painaa jopa 12 tonnia..