Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan punatauti oli Juudean kuningaskunnassa yleinen vaiva jo muinoin.
”Uskomme, että punatauti on saattanut olla vakava ongelma muinaisen Lähi-idän kaupungeissa ylikansoituksen, kuumuuden, kärpästen ja kesällä veden vähyyden vuoksi”, toteaa tutkimuksen pääkirjoittaja tohtori Piers Mitchell Cambridgen yliopistosta.
Punatauti on piinannut yli 5 000 vuotta
Nyt löydetty kivinen käymälä näyttää alkeelliselta, mutta vuoden 600 eaa. tienoilla se oli paljon hienompi kuin ne huussit, joissa valtaosa ihmisistä asioi. Sen istuimessa on kaksi reikää: toinen ulosteille ja toinen pienempi reikä luultavasti virtsaamiseen. Lähistöltä on löydetty kaivauksissa myös toinen samanlainen käymäläistuin.
Istuimen alla oli septisäiliö, josta arkeologit löysivät jäänteitä Giardia duodenalis -loisesta sekä keramiikan sirpaleita ja eläinten luita.
Vaikka nyt tehty löytö on ensimmäinen konkreettinen todiste loisesta ja siten myös punataudista, tauti on epäilemättä piinannut ihmisiä jo vuosituhansia aikaisemmin. Jo muinaiset mesopotamialaiset kuvailivat punatautia 3000–4000-luvuilla eaa.
Mesopotamialaiset rakensivat ensimmäisinä suuria kaupunkeja, joissa asui tiiviisti paljon ihmisiä – ja joissa taudeilla oli oivat edellytykset levitä.