Y. Billig
Käymälä Jerusalemissa.

Tutkijat löysivät varhaisimmat todisteet punataudista

Vuonna 2019 israelilaisarkeologit löysivät Jerusalemista 2 600 vuotta vanhan kivisen käymälän, josta paljastui tutkimuksissa yllätys – varhaisimmat viitteet rajua mahatautia aiheuttavasta loisesta.

Punatauti: pelkkä sana herättää taatusti karmivia muistoja verisestä ripulista, päänsärystä ja kuumeesta kaikissa niissä, jotka ovat epäonnekseen taudin sairastaneet.

Punatauti johtuu Giardia duodenalis -loistartunnasta, ja nyt israelilaiset arkeologit ovat löytäneet Jerusalemista vanhimmat todisteet kyseisestä loisesta – kalkkikivisen käymäläistuimen alla olevasta säiliöstä noin 600-luvulta eaa.

Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan punatauti oli Juudean kuningaskunnassa yleinen vaiva jo muinoin.

”Uskomme, että punatauti on saattanut olla vakava ongelma muinaisen Lähi-idän kaupungeissa ylikansoituksen, kuumuuden, kärpästen ja kesällä veden vähyyden vuoksi”, toteaa tutkimuksen pääkirjoittaja tohtori Piers Mitchell Cambridgen yliopistosta.

Käymälä Jerusalemissa.

Käymälä, josta loisen jäämiä löytyi, kuului todennäköisesti ylhäisölle. Yhteiskunnan eliittikään ei siis säästynyt punataudilta.

© Israel Antiquities Authority

Punatauti on piinannut yli 5 000 vuotta

Nyt löydetty kivinen käymälä näyttää alkeelliselta, mutta vuoden 600 eaa. tienoilla se oli paljon hienompi kuin ne huussit, joissa valtaosa ihmisistä asioi. Sen istuimessa on kaksi reikää: toinen ulosteille ja toinen pienempi reikä luultavasti virtsaamiseen. Lähistöltä on löydetty kaivauksissa myös toinen samanlainen käymäläistuin.

Istuimen alla oli septisäiliö, josta arkeologit löysivät jäänteitä Giardia duodenalis -loisesta sekä keramiikan sirpaleita ja eläinten luita.

Vaikka nyt tehty löytö on ensimmäinen konkreettinen todiste loisesta ja siten myös punataudista, tauti on epäilemättä piinannut ihmisiä jo vuosituhansia aikaisemmin. Jo muinaiset mesopotamialaiset kuvailivat punatautia 3000–4000-luvuilla eaa.

Mesopotamialaiset rakensivat ensimmäisinä suuria kaupunkeja, joissa asui tiiviisti paljon ihmisiä – ja joissa taudeilla oli oivat edellytykset levitä.