Era Arqueologia SA

Tutkijat löysivät puisen Stonehengen

Portugalista löydettyjen puisten tolppien pystytysreiät antavat ymmärtää, että paikalla oli joskus suuresti Stonehengeä muistuttanut monumentti.

Portugalista on löydetty useita kehiä muodostaneiden puisten pyöreiden tolppien jäänteet. Itse puiset tolpat ovat tuhoutuneet, mutta reiät, joissa tolpat ovat seisseet, ovat edelleen jäljellä.

Koko rakennelman halkaisija on ollut 20 metriä, ja se tuo mieleen brittiläisen Stonehengen kivikautisen monumentin.

Arkeologit uskovat, että tolppien pystytysreiät on kaivettu maahan noin 4 500 vuotta sitten – eli samoihin aikoihin Stonehengen rakentamisen kanssa.

Lisäksi tutkijat ovat löytäneet puisten tolppien muodostamista kehistä aukon, joka näyttää olevan sijoitettu niin, että kesäpäivänseisauksen – eli vuoden pisimmän päivän – aikaan aurinko paistaa sisään aukosta.

Myös Stonehengen kivipaasista monet on sijoitettu niin, että ne ovat kohti nousevaa aurinkoa kesäpäivänseisauksen aikaan.

© Shutterstock

Samankaltaisia puurakennelmia myös Englannissa

Samankaltaisuudet ”korostavat tiivistä yhteyttä näiden kivikautisten rakennelmien välillä”, sanoo kaivausten johtaja António Valera The Portugal News -lehdelle.

Tutkijat ovat löytäneet samantyyppisiä tolppien reikien muodostamia kehiä esimerkiksi Woodhengestä Etelä-Englannista. Stonehengen ja puisten tolppakehien perimmäinen tarkoitus on kuitenkin edelleen hämärän peitossa.

Portugalin tolppien muodostama kehä on todennäköisesti ollut ”paikka seremonioille”, Valera uskoo.