Tutkijat loivat uudelleen 500 vuotta vanhan uhrin jumalille

Tutkijat löysivät vuonna 1995 muumioituneen teinitytön korkealta Andien vuoristosta. Nyt uusi teknologia ja käsityötaito mahdollistavat sen, että on mahdollista nähdä, miltä ”Jääneito" näytti ennen kuin hänet uhrattiin verisesti jumalille.

Muumio, Peru

Junitan muumio makaa täysin valvotussa ympäristössä useiden pleksilasikerrosten takana Andien pyhäkköjen museossa Etelä-Perussa.

© Diego Ramos/AFP/Ritzau Scanpix

Myös nimellä ”Jääneito” tunnettu "Juanita" on teini-ikäisen inkatytön muumio.

Hänet uhrattiin jumalille noin 500 vuotta sitten, mutta nyt kansainvälinen tutkijaryhmä ja ruotsalainen taiteilija ovat luoneet silikonirintakuvan, joka näyttää, miltä Juanita on voinut näyttää ennen veristä loppuaan.

Ruotsalainen kasvojen rekonstruktioon erikoistunut Oscar Nilsson loi silikonirintakuvan perulaisen ja puolalaisen tutkimusryhmän tietojen perusteella. Hän kertoo, että Jääneidon kasvojen yksityiskohtien korjaamiseen kului noin 400 tuntia.

Tutkijat käyttivät vartaloskannauksia, kallon mittoja, DNA-tutkimuksia ja aiempaa tutkimusta inkakulttuurista varmistaakseen, että silikonirintakuva olisi mahdollisimman lähellä aitoa Juanitaa.

Jääneito lepäsi korkealla vuorilla

Muumion löysivät vuonna 1995 amerikkalainen arkeologi ja tohtori Johan Reinhard sekä perulainen vuorikiipeilijä Miguel Zárate.

He löysivät Juanitan muumioituneen ruumiin 6 400 metrin korkeudesta Andeilta Ampato-tulivuorelle suuntautuneella retkellä.

Teini-ikäisellä muumiolla oli yllään seremoniallinen mekko ja päähine, ja hänen ympärillään oli useita keraamisia esineitä, kuten kulhoja ja pieniä koristepatsaita.

Inkamuumio Juanita

Silikonirintakuva muumiosta, joka tunnetaan nimellä Juanita tai Inkojen Jääneito.

© Santa María Catholic University

Juanita koki väkivaltaisen kuoleman

Muumion tutkiminen osoitti, että Juanita oli 14–15-vuotias, kun hänet uhrattiin.

Tietokonetomografia on paljastanut, että tyttö todennäköisesti kuoli takaraivoon kohdistuneeseen kovaan iskuun. Asiantuntijoiden mukaan hänet todennäköisesti huumattiin ja pakotettiin polvilleen ennen kuin häntä lyötiin päähän nuijalla.

Tohtori Reinhard on aiemmin selittänyt, että inkojen uskonnossa jumalille uhraaminen "merkitsi kunniaa vanhemmille ja onnellista elämää kuolleelle".

"Lasta kunnioitettiin kuin jumalaa, ja häntä palvottiin sukupolvien ajan kyläläisten yhteytenä jumaliin."

Tohtori Reinhard on erittäin tyytyväinen Juanitan silikonirintakuvaan.

"Se tekee hänestä entistäkin elävämmän", arkeologi sanoi.