A. Burkhardt
9 000 vuotta vanha helmikaulakoru

Tutkijat kokosivat uudelleen ainutlaatuisen kivikautisen kaulakorun

Arkeologit löysivät vuonna 2018 tuhansia kivikautisia helmiä haudasta Etelä-Jordaniassa. Nyt he ovat koonneet uudelleen yhden aikakauden taidokkaimmista kaulakoruista, joka paljastaa 9 000 vuotta vanhan laajan kauppaverkoston.

Eurooppalainen tutkijaryhmä on koonnut helmi helmeltä huolellisesti uudelleen noin 9 000 vuotta sitten tehdyn kaulakorun.

Helmet kaivettiin esiin vuonna 2018 Ba'jan kylässä, joka sijaitsee 14 kilometrin päässä muinaisesta Petran kaupungista Jordaniassa.

Kylän asukkaat kuuluivat ensimmäisiin ihmisiin, jotka siirtyivät metsästyksestä ja keräilystä maanviljelyyn ja karjankasvatukseen.

Helmet löytyivät pienen lapsen haudasta. Helmet olivat kahdessa pienessä kasassa lähellä lapsen rintaa ja kaulaa.

Tutkijat huomasivat löytöön alustavasti perehtyessään, että noin 2 500 kivistä, simpukankuorista, helmiäisestä ja meripihkasta valmistettua helmeä olivat muodoltaan hyvin erilaisia.

Taidokas koru on maksanut omaisuuden

Tutkijat ovat viettäneet vuodesta 2018 lähtien loputtomasti tunteja mittaamalla ja arvioimalla, miten lukuisat helmet oli alun perin koottu yhteen, jotta 9 000 vuotta vanha koru saataisiin luotua uudelleen.

9 000 vuotta vanha helmikaulakoru

9 000 vuoden kuluessa tuhoutuneet helmet on korvattu mustilla vaahtomuovista puristetuilla helmillä.

© A. Burkhardt

Rekonstruktio "ylitti odotuksemme, sillä se paljasti upean monirivisen kaulakorun, jonka koostumus on monimutkainen koostumus ja muotoilu kaunista”, tutkijat kirjoittavat.

He arvioivat myös, että kaulakorun valmistaminen vaati poikkeuksellista käsityötaitoa, ja että se oli siksi erittäin kallis.

Haudassa ollut lapsi kuului todennäköisesti kylän eliittiin, ja hänen hautaamisensa saattoi olla merkittävä sosiaalinen tapahtuma, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijat eivät kuitenkaan tiedä paljon sen kansan kulttuurista, joka valmisti kaulakorun.

Tiedossa on kuitenkin se, että Ba'ja oli asuttu vuosina 7 400–6 800 eaa. Jopa 600 asukasta asui Ba’ja monikerroksisissa kivitaloissa pitäen elantonaan eläimiä.

Asukkailla oli ilmeisesti myös laajat kauppasuhteet, sillä kaulakorun helmiäinen on todennäköisesti peräisin Punaiselta mereltä, joka on yli 1 000 kilometrin päässä kylästä.

Raunioiden kaivauksia Ba'jassa

Ba'jan asukkaat asuivat monikerroksisissa kivitaloissa 9 000 vuotta sitten. Kuolleita perheenjäseniä haudattiin ajoittain talojen kellarien lattian alle.

© Ana al'ain