Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pompejin ylle vyöryneen pyroklastisen pilven alle jääneen roomalaisen luuranko.

© Shutterstock
Kulttuuri - Arkeologia

Tutkijat kiistelevät Pompejin raunioilla

Pompeji on arkeologinen kultakaivos, jossa käytetään miljoonia kaivauksiin ja tutkimuksiin joka vuosi. Tulivuoritutkijat haluavat nyt hillitä arkeologien kaivausintoa, koska kaivauksista on heidän mukaansa enemmän haittaa kuin hyötyä.

Pompejissa on käynnissä kuuma ammatillinen kiista, kun arkeologit ja vulkanologit taistelevat oikeudesta ainutlaatuiseen antiikin ajan kaupunkiin, joka hautautui tuhkaan ja tulikiveen Vesuvius-tulivuoren purkautuessa vuonna 79.

Konflikti alkoi vuonna 2012, kun EU ja Italian hallitus myönsivät yli 100 miljoonaa euroa suureen restaurointiprojektiin, jonka tarkoitus oli pysäyttää kaupungin jo 1950-luvulla alkanut turmeltuminen. Vuonna 1956 kaupungissa oli 64 rakennusta avoinna yleisölle, vuonna 2010 niitä oli enää 10.

Vulkanologit tuntevat joutuneensa syrjään

Pompejissa tehdään paljon arkeologista tutkimusta, mutta tulivuoritutkijat eivät iloitse runsaista kaivauksista. He pelkäävät niiden tuhoavan vulkaanista materiaalia, josta saataisiin tietoa itse purkauksesta. Tämä tieto voisi auttaa suojelemaan niitä 600 000 ihmistä, jotka nykyään elävät Vesuviuksen vaikutuspiirissä.

Tutkijat ovat niin turhautuneita, että he ovat kirjoittaneet Nature-lehdelle avoimen kirjeen, jossa he tuovat huolensa julki.

”He [arkeologit] eivät ymmärrä, että arkeologian innossaan he aiheuttavat tuhoa tulivuoritutkimukselle”, kertoo Roma Tre -yliopiston vulkanologian professori Roberto Scandone.

Tutkijat ovat myös tyytymättömiä siihen, että heiltä on kielletty pääsy moniin kaupungin paikkoihin, joihin päästetään kuitenkin median edustajia, jos tehdään arkeologinen löytö.

Napolissa tehdään yhteistyötä

Pompejin arkeologisen alueen edustajat vastaavat, että he tekevät yhteistyötä Napolin yliopiston vulkanologien kanssa. Heidän mukaansa Pompeji lienee riittävän suuri, jotta sinne mahtuu molemman tutkimusalan edustajia.

Lue myös:

Historianet.fi-sivusto

VOITA MAHTAVA LEGO TAJ MAHAL -SETTI

1 minuuttia
Arkielämä

Vahva porakone/ruuvinväännin huippuedullisesti

2 minuuttia
Rikolliset

Pääsiäislukemisto: Pohjolan murhat

1 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota