Tutkijat: Kiinan terrakottasotilaat ovat kreikkalaista tekoa
Kiinan kuulua terrakotta-armeijaa tutkineet asiantuntijat uskovat, että kreikkalaisia kuvanveistäjiä kävi Kiinassa jo 2 200 vuotta sitten.

Uudet tutkimukset paljastavat yllättäviä asioita Kiinan terrakotta-armeijasta.
Kiinan merkittävin arkeologinen löytö, 8 000 terrakottasotilaan armeija, onkin kreikkalaista alkuperää. Tähän yllättävään tulokseen päätyi patsaita tutkinut asiantuntijaryhmä.
Teoria on mielenkiintoinen, sillä aiempien tietojen mukaan Kiinan ja Euroopan välillä ei ollut kulttuuriyhteyksiä, kun patsaat valmistettiin 2 200 vuotta sitten.
Kiinalaiset tekivät pienoisveistoksia
Arkeologi Li Xiuzhenin mukaan uusien tutkimusten perusteella kreikkalaisilla on saattanut olla sormensa pelissä maailmankuulujen kiinalaisten terrakottasoturien valmistuksessa.
Kiinalaiset eivät tehneet suuria realistisia veistoksia siihen aikaan, kun terrakotta-armeija valmistettiin. Arkeologisten löytöjen perusteella kiinalaisten veistokset olivat tuolloin yksinkertaisia ja noin 20 senttimetrin mittaisia, joten vaikutteiden äkilliseen tyylinvaihtoon on täytynyt tulla muualta, Li Xiuzhen arvelee.
Lisäksi osa kiinalaisveistoksista muistuttaa huomattavasti tuon ajan kreikkalaispatsaita, ja tutkimuksissa on ilmennyt, että terrakottasoturien lähistöltä löydetyt monet pronssipatsaat on valettu eurooppalaisten käyttämillä menetelmillä.
Kreikkalaistaiteilija apuna
”Uskomme, että terrakotta-armeija ja pronssipatsaat ovat saaneet vaikutteita antiikin kreikkalaisista veistoksista”, sanoo Li Xiuzhen. Terrakotta-armeijaan tutustunut Wienin yliopiston taidehistorioitsija Lukas Nickel on samoilla linjoilla.
”Uskon, että kreikkalainen kuvanveistäjä on ollut opastamassa paikallisia”, Nickel toteaa.
Nickel arvelee, että kiinalaiset ovat saattaneet tutustua kreikkalaiseen taiteeseen niiden patsaiden kautta, joita Aleksanteri Suuren armeija toi Aasiaan 300-luvulla eaa.