Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Tutkija: Tästä syystä Machu Picchu on 2 400 metriä korkealla

Inkoja eivät ajaneet korkealle Andeille suinkaan vihollisten pelko eivätkä uskonnolliset syyt. Arvostetun geologin mukaan syy liittyy kiveen.

Diego Delso

Aina siitä asti, kun yhdysvaltalainen Hiram Bingham vuonna 1911 löysi Machu Picchun rauniot, tutkijat ovat pohtineet, miksi inkat päättivät rakentaa loisteliaan kaupungin niin korkealle vuorille kauaksi kaikesta. Nyt eteläamerikkalainen geologi arvelee löytäneensä kysymykseen vastauksen.

Rualdo Menegat Rio Grande do Sulin osavaltionyliopistosta Brasiliasta on tarkastellut Machu Picchun lähiympäristöä satelliittikuvista. Inkat eivät rakentaneet kaupunkiaan korkealle vaikeakulkuisille vuorille huolimatta maantieteestä vaan sen vuoksi.

Machu Picchun rakennuksissa ei ole käytetty laastia. Inkat saivat kivet sopivaan täydellisesti toisiinsa ilman sitäkin.

© PA/Public domain

Luonnon omat rakennuskivet

Menegatin tutkimus osoittaa, että Machu Picchun alla olevassa kallioperässä on lukemattomia geologisia siirroksia, jotka risteävät toisensa. Vuosituhansien aikana siirrokset ovat pirstoneet kallioita yhä pienempiin paloihin. Tämä on helpottanut rakennuskiviksi sopivien lohkareiden irrottamista ja kuljettamista.

Inkojen ei Menegatin mukaan toisin sanoen tarvinnut kuljettaa valtavaan rakennushankkeeseensa tarvittavia kiviä alueelle jokia pitkin ja vuoren rinteitä ylös. Paikallinen luonto tarjosi kaikki rakennuskivet, jotka inkojen tarvitsi vain muotoilla sopiviksi.

Rualdo Menegat selittää, että usea muukin 1400-luvun inkakaupunki rakennettiin geologisten siirroslinjojen tuntumaan, mikä varmasti vauhditti niiden rakennustöitä.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota