Roman Garba & Alžběta Danielisová, CAS
Oman.

Tšekkiläinen retkikunta löysi aavikolta ”Arabian Stonehengen”

Arkeologit ovat tehneet Omanin tutkimattomassa autiomaassa useita merkittäviä löytöjä, kuten salaperäisiä kivirakennelmia, alueen vanhimman hautamonumentin – ja 300 000 vuotta vanhoja kivikirveitä.

Tšekkiläisten arkeologien ryhmä on tehnyt useita kiinnostavia löytöjä Duqmin maakunnassa sijaitsevan autiomaan tutkimattomassa osassa Omanissa.

Tutkijat ovat kaivaneet esiin jäänteitä 2 000 vuotta vanhoista kivikehistä eli niin sanotuista triliiteistä, joita verrataan usein Britannian Stonehengeen.

Kivikehien ajoittamisessa heitä on auttanut Tšekin tiedeakatemia.

”Teimme radiohiiliajoituksen ja kosmogeenisten radionuklidien ajoituksen yhteistyössä Atomifysiikan instituutin kanssa”, Tšekin tiedeakatemian arkeologi Roman Garba kertoo.

Jälkimmäinen menetelmä mittaa kosmisten säteiden isotooppeja kivirakenteista ja mahdollistaa siten niiden tarkan ajoittamisen. Duqmin pieniksi pyramideiksi kasatut triliitit ovat alle metrin korkuisia, ja niiden tarkoitus on arkeologeille edelleen arvoitus.

Hauta Omanissa.

Arkeologit ovat löytäneet aavikolta myös 7 000 vuotta vanhan haudan, joka on alueen vanhin.

© Roman Garba, Alžběta Danielisová, Institute of Archaeology of the CAS Prague

Muinaishauta herättää innostusta

Hiekasta on paljastunut muutakin kuin kivikehiä. Arkeologit ovat kaivaneet esiin myös 7 000 vuotta vanhan haudan, joka on alueen vanhin.

”Löytömme on ainutlaatuinen koko Etelä-Arabian niemimaalla”, toteaa Alžběta Danielisová Prahan arkeologisesta instituutista. ”Kyseiseltä alueelta ei tunneta pronssikautisia tai sitä vanhempia hautoja.”

Lisäksi tutkijat ovat löytäneet jäänteitä kirveistä, joiden iäksi on arvioitu noin 300 000 000 vuotta ja joiden arvellaan olevan ensimmäisten joukossa Afrikasta lähteneiden ihmisten valmistamia.

Kaivaukset Omanissa jatkuvat, ja niiden uskotaan tuottavan lähivuosina lisää merkittäviä löytöjä.

Arkeologisia löytöjä Omanista.

Arkeologit ovat löytäneet jopa 300 000 vuotta vanhoja kivityökaluja sekä kiviä, joiden kaiverrukset osoittavat, että aavikolla asui muinoin ihmisiä.

© Roman Garba, Alžběta Danielisová, Institute of Archaeology of the CAS Prague