Søren Dybdal Jensen
Tollundin mies rekonstruktio suoruumis

Tollundin mies: Tällaiselta hän näytti eläessään

Katso kuvat: HISTORIA paljastaa yhteistyössä Silkeborgin museon kanssa uuden rekonstruktion Tollundin miehestä sellaisena kuin hän näytti eläessään. Tutkijat ovat itsekin vaikuttuneita tuloksesta.

Maailman parhaiten säilyneen suoruumiin voi nyt kohdata kasvoista kasvoihin koko komeudessaan. Tanskalainen Silkeborgin museo on nimittäin niin sanotun Tollundin miehen löytymisen 70-vuotisjuhlan kunniaksi teettänyt hollantilaisilla asiantuntijoilla yksityiskohtaisen rekonstruktion suomiehestä pienintä jalkasyylää myöten. Tulos on vaikuttava – ja yllättävä.

”Vaikka hän vitriinissä näyttää siltä kuin voisi herätä henkiin hetkellä millä hyvänsä, elävässä elämässä hän on näyttänyt aivan toisenlaiselta”, Ole Nielsen kertoo innoissaan.

Tollundin mies Silkeborg näyttely

Tollundin mies hirtettiin noin 400 eaa. Vuonna 1950 turpeenkaivajat löysivät hänen hyvin säilyneen ruumiinsa suosta Tanskasta Bjældskovdalista Silkeborgin läheltä.

© Niels-Peter Granzow Busch

Nielsen on Silkeborgin museon johtaja ja seurannut rekonstruktioprosessia alusta alkaen. Hänkin kuitenkin hätkähti, kun malliin lisättiin viimeisenä silmät.

”Oli ikään kuin häneen olisi pantu virta päälle. Ajattelin, että hän voisi olla se mukava naapurin mies.”

Rekonstruktion tekivät maineikkaat Kenniksen veljekset, jotka ovat valmistaneet studiossaan Hollannissa muun muassa jäämies Ötzin ja hominidi Lucyn rekonstruktiot. Työssä veljeksiä auttoi se, että Tollundin mies on niin hyvin säilynyt.

”Jopa hänen kasvojensa uurteet näkyvät”, Ole Nielsen selittää.

Silmien väri perustuu kuitenkin silkkaan arvailuun: ”Hänellä on voinut ihan hyvin olla vaikka ruskeat silmät”, Ole Nielsen tunnustaa.

Museonjohtajan mukaan eniten häntä ovat kiehtoneet mallin erittäin elävän tuntuiset yksityiskohdat:

”Elävän näköinen iho ihokarvoineen kaikkineen on erityisen vaikuttava. Myös kasvojen ilme on mahtavan todentuntuinen. Ja nyt näemme ensimmäistä kertaa hänen hampaansa.”

Tolleundin mies suomies Silkeborg

Tollundin mies on kuuluisa etenkin hyvin säilyneistä kasvoistaan, joissa näkyvät kaikki uurteetkin.

© Torsen Weper/HISTORIE

Tollundin mies oli käytännössä alasti, kun hänet asetettiin noin 2 400 vuotta sitten suohon Tanskassa Bjældskovdalissa Silkeborgin lähellä. Hänellä oli vain vyötäröllään vyö ja päässään myssy. Silkeborgin museo tekikin yhteistyötä Tanskan kansallismuseon kanssa miettiessään suomiehen vaatetusta.

”Suureksi yllätyksekseni osoittautui, että todennäköisin vaatetus oli eräänlainen suuri kangas, joka oli kiedottu kehon ympäri. Tuon ajan tekstiilejä ei voitu leikata ja ommella yhteen. Siksi mies on puettu villakankaaseen, joka on kiedottu hänen ympärilleen”, Ole Nielsen kertoo.

Villakankaan lisäksi Tollundin mies on saanut nahkaisen viitan, joka sopii hänen myssyynsä ja oli varhaisella rautakaudella lisäksi yleinen.

Ole Nielsen arvioi, että rekonstruktio osuu 80–90-prosenttisesti kohdalleen. Se ei silti tarkoita, että Tollundin miehen tulevat tutkimukset eivät jossakin vaiheessa voisi paljastaa jotakin aivan uutta arvoituksellisesta suon miehestä.

”Olen lähes varma, että tämä ei ole viimeinen rekonstruktio, mikä tullaan näkemään. Uskon kuitenkin, että se on viimeinen, jonka tekemisessä minä olen mukana.”