Teatterista löytyi roomalainen ”kassakaappi”

Italialaiset arkeologit löysivät ruukun, jossa oli satoja roomalaisia kultakolikoita. Asiantuntijat uskovat, että kyseessä on jonkinlainen varhainen kassakaappi.

Kolikkoaarre pilkisti ruukussa olevasta aukosta.

Comosta Pohjois-Italiasta roomalaisen teatterin raunioista löytyi yli 300 antiikin aikaista kultakolikkoa. Kolikot olivat vuolukivisessä ruukussa, joka oli ilmeisesti haudattu teatterin kellariin.

”Ruukku oli haudattu niin, että se olisi helppo myöhemmin tarvittaessa kaivaa esille”, kertoi Maria Grazia Facchinetti, joka on roomalaisiin rahoihin erikoistunut tutkija.

Piilossa kellarissa

Facchinettin mukaan kolikot oli pinottu samaan tapaan kuin pankeissa nykyään. Siksi arkeologit eivät usko, että kyse on yksityishenkilön omaisuudesta vaan todennäköisesti rahat ovat kuuluneet pankille.

Nyt kolikoista on tutkittu 27, ja ne kaikki ovat 400-luvulta.

Rahalöydöt tuolta ajalta ovat harvinaisia, sillä vihollisen hyökkäykset ja jakautuminen läntiseen ja itäiseen Roomaan vuonna 395 heikensivät taloutta eikä rahaa ollut runsaasti liikkeellä.

Miljoonien arvoinen aarre

Kultakolikot ovat hyvässä kunnossa, sillä ruukku on suojellut niitä. Niissä olevat kaiverrokset ovat selvästi nähtävillä, mikä auttaa tutkijoita suunnattomasti. Asiantuntijoiden mukaan löydön arvo on useita miljoonia euroja.