Tanskasta löytyi viitteitä ihmisuhrauksesta

Suosta löydetyt leuka- ja reisiluu viittaavat siihen, että muinaiset tanskalaiset uhrasivat ihmisiä jumalilleen.

Toistaiseksi arkeologit ovat kaivaneet esiin vain muutamia suoruumiin luita sekä uhrieläimiä.

© ROMU

Vuonna 1947 Ølstykken läheltä Sjællandista löydettiin suoruumis. Kun Roskilden museon arkeologien piti hiljattain tutkia samaa aluetta ennen rakennushankkeen käynnistymistä, he vitsailivat, löytyisikö sieltä toinen suoruumis.

Vitsi muuttui pian todeksi. Arkeologit olivat tuskin ehtineet aloittaa kaivamista, kun he löysivät ihmisen reisiluun. Sitten löytyi alaleuka ja osa lantiosta.

Nyt löytynyt suoruumis on todennäköisesti uusi esimerkki muinaisten tanskalaisten harjoittamasta ihmisuhrauksesta. Saman perinteen uhriksi joutuivat myös niin kutsuttu Tollundin mies (noin 400 jaa.) ja Grauballen mies (300-luvulla jaa.).

Luut tutkitaan kuluvan talven aikana suoruumiin iän ja sukupuolen määrittämiseksi. Lisäksi tutkijat toivovat voivansa selvittää, milloin vainaja haudattiin suohon.

Keväällä 2023 arkeologit toivovat voivansa palata löytöpaikalle ja etsiä suosta lisää ruumiin osia.

Ruumiin lisäksi arkeologit löysivät suosta tämän piikivikirveen.

© ROMU

Suosta löytyi myös hautalahjoja

Arkeologien mukaan luiden ympäriltä tehdyt löydöt osoittavat, että nyt löydetty vainaja oli uhrattu jumalille.

”Ruumiin lisäksi suohon oli haudattu erilaisia esineitä. Siellä oli useiden eri eläinten luita sekä nuoremman kivikauden aikainen kivikirves. Siksi olemme tulkinneet hautauksen uhraukseksi”, Emil Winther Struve Roskilden yliopistosta toteaa.