Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kaksikasvoinen jumalfiguuri on menettänyt yhden sarven mutta on muuten hyvässä kunnossa. Katso sen 3D-mallia täällä.

© Kirstine Krath Nielsen / Museum Thy
Kulttuuri - Arkeologia

Tanskan Sjellandista löytyi mystinen jumalfiguuri

Mahtava kirves ja 3 000 vuotta vanha kaksikasvoinen jumalfiguuri putkahtivat yhtäkkiä maan alta. Ne voivat olla todiste pohjolan pronssikauden aiemmin tuntemattomasta jumalasta.

Jälleen kerran amatööriarkeologi on tehnyt sensaatiomaisen löydön – pellosta löytyi 3 000 vuotta vanha pronssikirves sekä kaksikasvoinen pronssinen figuuri.

Aivan mieletön löytö

Peter Jensen auttoi Tanskan Kallerupin pelloilla arkeologeja etsimään toisessa maailmansodassa pudonneiden lentokoneiden osia.

Hänen metallinilmaisimensa piippasikin, mutta maasta löytyi paljon vanhempia esineitä. Thyn museon arkeologit hälytettiin paikalle, ja kaivettuaan löydöt varovasti esiin he eivät pystyneet peittelemään innostustaan:

”On aivan mieletöntä löytää jotain tällaista. Ihme, etteivät maatalouskoneet ole jo kauan sitten tuhonneet näitä esineitä”, arkeologi Marie Vang Posselt hämmästelee.

Mahdollisesti todiste uudesta jumalasta

Jumalafiguuri on ontto, ja sitä on ilmeisesti pidetty kepin päässä. Sen kaksissa identtisessä kasvoissa voi nähdä muun muassa silmät ja pujoparran. Kasvoilla on sarvikypärät, joita esiintyy myös pareittain monissa pronssikautisissa uhriesineissä. Mahdollisesti esineet on uhrattu tälle kaksikasvoiselle jumalalle, joka on tutkijoille ennestään tuntematon. Jumalalla on saattanut olla tärkeä merkitys pohjolan varhaisessa uskonnossa.

Kirves on malliesimerkki pronssikauden valutuotteista, mutta se on myös niin suuri ja epäkäytännöllinen, että sitä on ilmeisesti käytetty uskonnollisissa seremonioissa. Arkeologit uskovat, että kaksoissymboliikka toistuu siinä ja että kirveellä on kaksoiskappale, joka on edelleen maan alla.

Esineet tulevat 3–4 vuoden kuluttua todennäköisesti esille Thyn museoon.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota