Tanskan Sjellandista löytyi mystinen jumalfiguuri

Mahtava kirves ja 3 000 vuotta vanha kaksikasvoinen jumalfiguuri putkahtivat yhtäkkiä maan alta. Ne voivat olla todiste pohjolan pronssikauden aiemmin tuntemattomasta jumalasta.

Kaksikasvoinen jumalfiguuri on menettänyt yhden sarven mutta on muuten hyvässä kunnossa. Katso sen 3D-mallia täällä.

© Kirstine Krath Nielsen / Museum Thy

Jälleen kerran amatööriarkeologi on tehnyt sensaatiomaisen löydön – pellosta löytyi 3 000 vuotta vanha pronssikirves sekä kaksikasvoinen pronssinen figuuri.

Aivan mieletön löytö

Peter Jensen auttoi Tanskan Kallerupin pelloilla arkeologeja etsimään toisessa maailmansodassa pudonneiden lentokoneiden osia.

Hänen metallinilmaisimensa piippasikin, mutta maasta löytyi paljon vanhempia esineitä. Thyn museon arkeologit hälytettiin paikalle, ja kaivettuaan löydöt varovasti esiin he eivät pystyneet peittelemään innostustaan:

”On aivan mieletöntä löytää jotain tällaista. Ihme, etteivät maatalouskoneet ole jo kauan sitten tuhonneet näitä esineitä”, arkeologi Marie Vang Posselt hämmästelee.

Mahdollisesti todiste uudesta jumalasta

Jumalafiguuri on ontto, ja sitä on ilmeisesti pidetty kepin päässä. Sen kaksissa identtisessä kasvoissa voi nähdä muun muassa silmät ja pujoparran. Kasvoilla on sarvikypärät, joita esiintyy myös pareittain monissa pronssikautisissa uhriesineissä. Mahdollisesti esineet on uhrattu tälle kaksikasvoiselle jumalalle, joka on tutkijoille ennestään tuntematon. Jumalalla on saattanut olla tärkeä merkitys pohjolan varhaisessa uskonnossa.

Kirves on malliesimerkki pronssikauden valutuotteista, mutta se on myös niin suuri ja epäkäytännöllinen, että sitä on ilmeisesti käytetty uskonnollisissa seremonioissa. Arkeologit uskovat, että kaksoissymboliikka toistuu siinä ja että kirveellä on kaksoiskappale, joka on edelleen maan alla.

Esineet tulevat 3–4 vuoden kuluttua todennäköisesti esille Thyn museoon.