Tanskan pronssikauden arvoitus ratkesi

Tutkijat ovat vuosikausia pohtineet, mistä metalliköyhä Tanska aikoinaan sai pronssia. Uusi tutkimus kertoo vastauksen.

Tutkijat analysoivat kirveenterien koostumusta selvittääkseen, mistä tanskalaiset saivat pronssia pronssikaudella.

© Wolfgang Sauber/Wikipedia Commons

Tanskassa alkoi pronssikausi noin 4 000 vuotta sitten. Tanskan maaperässä ei kuitenkaan esiinny tinaa eikä kuparia, joita pronssin valmistuksessa tarvitaan.

Tähän asti onkin ollut arvoitus, miten tanskalaiset ovat pystyneet valmistamaan pronssiesineitä, joita sieltä on löydetty runsaasti tuolta aikakaudelta.

Maksuvälineenä meripihka

Aarhusin yliopiston tutkijat ottivat näytteitä 210 löydetystä varhaisen pronssikauden esineestä, pääasiassa kirveenteristä, ja selvittivät tanskalaisten käyttämän pronssin alkuperää.

”Suurimmaksi osaksi metallia saatiin Slovakian alueelta, lisäksi sitä saatiin Britteinsaarilta ja jonkin verran Alpeilta”, kertoo Heide Wrobel, Aarhusin yliopistossa työskentelevä arkeologi ja yksi tutkimuksen tekijöistä.

Tutkijat eivät usko tanskalaisten itse käyneen kauppamatkoilla Slovakiassa, vaan pohjoissaksalaiset kauppiaat ovat tuoneet metallia Tanskaan. Tanskalaiset ovat maksaneet meripihkalla, joka oli kysyttyä muualla Euroopassa.

Työkaluista tehtiin uusia työkaluja

Tutkimuksen mukaan useimmat tutkitut tanskalaiset pronssiesineet on valmistettu sulatetuista esineistä.

Tanskalaiset ovat siis ostaneet esimerkiksi Englannista tuotuja kirveitä, jotka he ovat sulattaneet ja joista he ovat sitten valmistaneet uusia kirveitä omalla tyylillään. Kirves ei siis ilmeisesti ollut vain käyttöesine vaan se oli omistajalle myös hyvin henkilökohtainen esine.