Brett Seymour & Larsson and Foley, PLOS ONE
Gribshunden, mausteet

Tanskan kuninkaan laiva upposi maustelastissa

Tanskan kuningas Hannu oli matkalla Ruotsiin elvyttämään Kalmarin unionia, kun hänen Gribshunden-lippulaivansa upposi vuonna 1495. Hylyn uudet tutkimukset paljastavat, että Hannu aikoi suostutella ruotsalaisia kalliilla mausteilla.

Tanskan kuningas Hannun lippulaiva Gribshunden upposi tulipalon seurauksena vuonna 1495 Ruotsille kuuluneen Stora Ekön saaren lähellä. Menetys oli valtava, sillä laiva oli lastattu täyteen aarteita, joilla Hannu aikoi suostutella Ruotsin valtionhoitajan hyväksymään Kalmarin unionin palauttamisen taas voimaan.

Nyt hylyn uudet tutkimukset ovat paljastaneet, että Hannu aikoi taivutella ruotsalaisia muun muassa kalliilla mausteilla. Kaksi Lundin yliopiston historioitsijaa otti näytteitä Gribshundenin hylystä löydettyjen 40 eri kasvin yhteensä 3 097 jäänteestä. Peräti 86 prosenttia näytteistä olivat peräisin tuohon aikaan himoituista kalliista mausteista.

Katso video Itämeren pohjassa makaavan Gribshundenin kaivauksista

Society for Combat Archeology kuvasi tämän videon vuonna 2015 jo vuonna 1971 löydetyn Gribshundenin kaivauksista.

Society for Combat Archeology kuvasi tämän videon vuonna 2015 jo vuonna 1971 löydetyn Gribshundenin kaivauksista.

Suostutteluyritys epäonnistui

Gribshundenista löydettiin muun muassa jäänteitä sahramista ja mustapippurista, jotka olivat molemmat niin kalliita, että vain kaikkein rikkaimmilla oli niihin varaa.

”Sahramin, mantelien ja hasselpähkinöiden jäänteet osoittavat, että kuningas nautti näitä ylellisyystuotteita usein merellä ja luultavasti myös maissa”, historioitsijat päättelivät tutkimuksessaan.

Tutkijat eivät tiedä varmuudella, oliko syynä Gribshundenin uppoaminen ja mausteiden tuhoutuminen, mutta Hannun suostutteluyritys vuonna 1495 epäonnistui. Niinpä Hannu palasi Ruotsiin muutamaa vuotta myöhemmin ja perusti Kalmarin unionin uudelleen asein.

Gribshunden, piirros

Kun 60 tykillä varustettu, 35 metrin pituinen Gribshunden valmistui vuonna 1486, se oli luultavasti Pohjolan suurin ja uudenaikaisin sotalaiva.

© Public Domain – Hans Holbein