Cícero Moraes
3D-malli tummahiuksisesta kivikauden naisesta

Tältä hän ehkä näytti: arkeologit loivat 45 000 vuotta vanhan naisen kasvot uudelleen

Katso nyt, miltä vanhin tutkijoiden dna-testillä analysoima nykyihminen on todennäköisesti näyttänyt.

Zlatý kůň eli Kultainen hevonen – näin tšekkiläiset tiedemiehet nimesivät noin 45 000 vuotta vanhan naisen luurangon, jonka he löysivät vuonna 1950 syvällä samannimisen kukkulan alla sijaitsevasta luolasta.

Zlatý kůň erottuu joukosta, vaikkei hän ole läheskään vanhin tunnettu homo sapiens -ihminen. Hän kun on vanhin ihminen, josta on saatu riittävästi dna:ta analysoitavaksi.

Tutkijoilla ei ole ollut tätä ennen konkreettista käsitystä siitä, miltä nykyisen Tšekin alueella asunut nainen näytti.

Nyt brasilialainen 3D-taiteilija Cícero Moraes on kuitenkin luonut naisen kasvonpiirteet uudelleen Zlatý kůňin kallon mittojen ja dna-analyysien perusteella.

Moraes on esitellyt tuloksen verkkoartikkelissa, jossa voit seurata vaihe vaiheelta hänen työtään naisen kasvoja uudelleen mallintaessa.

Osin neandertalilaista perimää

Tutkijat ovat jo pitkään tienneet, että varhaisimmat nykyihmiset parittelivat neandertalilaisten kanssa. Zlatý kůňin dna:n mukaan kolme prosenttia hänen perimästään on peräisin neandertalilaisilta.

Tämä on lyönyt leimansa myös hänen ulkonäköönsä, Moraes selittää:

"Voimme nähdä, että Zlatý kůňin leuan rakenne näyttää olevan verrattavissa neandertalilaisten leukojen rakenteeseen". Tämä näkyy muun muassa vahvempana leukana.

Se, että Zlatý kůňin dna:ta on ylipäätään voitu uuttaa, on ihme. Dna tuhoutuu, kun luuranko fossiilisoituu.

Naisen 45 000 vuotta vanha luuranko on siis vanhin modernin homo sapiensin luuranko, josta tutkijat ovat onnistuneet löytämään ehjää dna:ta.

3D-malli kivikauden naisesta mustalla taustalla

Kasvonpiirteiden luomiseksi Cícero Moraesin ja hänen kanssaan työskentelevien tutkijoiden oli tehtävä muutamia valistuneita arvauksia, "koska ei ole olemassa tietoa, joka paljastaisi hänen ihonsa, hiustensa tai silmiensä värin".

© Cícero Moraes