Suuri tanskalainen sotalaiva löytyi Kattegatista

Tanskalaisen linjalaivan Printz Friderichin kohtaloa salailtiin vuosikausia sen haaksirikkouduttua. Sukeltajat ovat nyt paikallistaneet laivan.

Yksityiskohtainen pienoismalli Printz Friderichistä.

Yli kymmenen vuoden sinnikkään etsinnän jälkeen sukeltajat, jotka kutsuvat itseään ”Vedenalaiseksi ryhmäksi”, ovat löytäneet haaksirikkoutuneen linjalaivan Printz Friderichin hylyn. Laiva oli Tanskan laivaston ylpeys 1700-luvun lopulla, mutta 29. syyskuuta 1780 se ajoi karille Kattegatissa Læsøn edustalla ja upposi.

Mittavien pelastustoimien ansiosta laivan 667 hengen miehistöstä suurin osa saatiin pelastettua kolmen päivän aikana ja vain 6–8 ihmistä menetti henkensä. Onnettomuus pyrittiin pitämään salassa, sillä laiva ja sen 70 tykkiä edustivat noin viittä prosenttia Tanskan laivastosta, eikä amiraliteetti halunnut Englannin pääsevän vihille noin suuresta tappiosta.

Unelmien täyttymys

Etsijät ovat tehneet yli 200 sukellusta ja käyneet läpi yli 104 km2 Kattegatin merenpohjaa muun muassa luotaimien ja magnetometrien avulla etsiessään 52 metrin pituista laivaa, ja nyt he ovat löytäneet sen. Tanskalaisille sukeltajille löytö on unelmien täyttymys:

”Aivan mahtavaa. Olen sukeltanut 45 vuotta ja löytänyt sukellusveneitä ja vanhoja purjelaivoja, mutta tämä on upeinta, mitä olen koskaan kokenut. Siellä se makasi unohdettuna merenpohjassa, ja nyt sen tarina tuodaan pintaan”, Kim Schmidt ”Vedenalaisesta ryhmästä” riemuitsee.

Video

Useita aseita

Hylky on kärsinyt melkoisesti lojuttuaan yli 200 vuotta meren pohjassa, mutta sukellusryhmä aikoo yhdessä Læsøn museon kanssa kerätä rahaa nostaakseen tavaraa hylystä pintaan.

Tähän mennessä hylystä on nostettu muun muassa musketinkuulia ja messinkisiä miekankahvoja, mutta meren hiekassa lojuu todennäköisesti vielä tykkejä ja muita aseita.