John Cooke

Suuri huijaus oli yhden miehen käsialaa

Tutkijat uskovat ratkaisseensa sata vuotta vanhan arvoituksen siitä, kuka rakensi ”esihistoriallisen” piltdowninihmisen.

Vuonna 1912 lakimies ja harrastaja-arkeologi Charles Dawson esitteli maailmalle fossiilistuneita kallon ja leuan luita apinoiden ja ihmisten välisenä ”puuttuvana renkaana”.

Löytö sai valtavaa julkisuutta ja tunnustusta, kunnes noin 50 vuotta myöhemmin brittitutkijat paljastivat, että koko juttu oli huijausta ja että fossiilit olivat orangin ja nykyihmisen luita. Huijauksen tekijästä ei kuitenkaan ollut täyttä varmuutta.

Lue koko tarina historiallisesta huijauksesta

Tekijänä vain yksi henkilö

Paleoantropologi Isabelle De Grooten johtama tutkijaryhmä uskoo nyt selvittäneensä tekijän.

Tutkijaryhmä kertoi löydöstään: ”Tietokonekerroskuvaus paljasti, että luita ja hampaita oli täytetty hiekalla, jota oli tiivistetty pienillä kivillä.”

Kaikki luut oli käsitelty niin yhdenmukaisella tavalla, että tekijänä on melko varmasti ollut yksi ja sama henkilö. Hän on yrittänyt lisätä luiden painoa tehdäkseen niistä yhtä raskaat kuin muinaisen ihmisen fossiilijäännökset olisivat.

Dawson on pääepäilty

DNA-analyysi tukee tutkijoiden teoriaa, sillä leuka ja hampaat olivat peräisin yhdeltä orangilta. Tutkijoilla on myös epäilys siitä, kuka luita on käsitellyt.

”Pääepäiltymme on Dawson. Hän oli ainoa, joka oli paikalla joka ainoan löydön tekohetkellä, ja ainoa, joka oli nähnyt löytöpaikan numero 2.”

Hampaiden onkaloita oli täytetty kivillä ja paikka-aineella (kuvassa keltaisella).

© The Royal Society

Paljastuksia vuonna 1953

  • Muinaisihminen oli koottu noin 700 vuotta vanhoista ihmisen ja orangin luista.
  • Luissa oli rauta- ja happojälkiä, joilla niitä oli yritetty ”vanhentaa”.
  • Hampaat oli kiinnitetty muovimassalla.

3 kysymystä

Isabelle De Groote

Opettaja, Liverpool John Moores University

Miksi Dawson on pääepäilty?

Kaikki luut on käsitelty niin yhteneväisellä tavalla, ja Dawsonilla oli riittävästi keinoja ja tietoa tällaisen huijauksen tekemiseen.

Tiedättekö, mistä luut ovat peräisin? Tiedämme, että orangin luut ovat mitä ilmeisimmin yhdeltä orankiyksilöltä, joka muistuttaa nykyään Borneossa eläviä orankeja. Tiedämme myös sen, että kalloon käytetyt ihmisen luut ovat keskiajalta.

Mitä luille tapahtuu nyt? Kollegani jatkavat orangin luiden analysointia varmistaakseen, mistä se on peräisin. Olemme päättäneet ihmisten luiden tutkimuksen emmekä aio palata niiden pariin, ennen kuin käytettävissämme olevat tieteelliset menetelmät ovat merkittävästi kehittyneet.