Archdnipro
Hautakummun kaivaukset käynnissä

Suuressa hautakummussa piili Ukrainan Stonehenge

Valtavista järkäleistä rakennettu kivikehä paljastui Etelä-Ukrainasta. Arkeologit riemuitsevat Stonehengeä muistuttavasta rakennelmasta, joka on vielä vanhempi kuin brittien.

Ukrainassa Krimin niemimaalta noin 300 kilometrin päässä sijaitsevan Dnipron kaupungin lähellä paljastui moottoritien rakennustöissä hautakumpu. Suuren, 120 metriä pitkän ja 7 metriä korkean kummun kaivaukset ovat jatkuneet kuukausia.

Hautakummusta arkeologit löysivät 24 henkilön maalliset jäännökset, mutta siitä paljastui myös jotakin vieläkin huomionarvoisempaa.
Kumpuun piiloutui nimittäin kivikehä, jonka halkaisija on 18 metriä ja joka koostuu useista suurista kivenjärkäleistä.

Luuranko haudassa

Kivikehän päällä kummussa oli hautoja, jotka ovat peräisin noin 3500-luvulta eaa.

© Archdnipro

Arkeologeille tuli heti mieleen Englannissa oleva Stonehenge , mutta toisin kuin kuuluisan brittiläisen kivikehän tapauksessa, ukrainalaiset asiantuntijat tietävät, mikä nyt löytyneen kivikehän tarkoitus on ollut: se oli rakennettu estämään maan vajoaminen, jotta hautakummusta saatiin suurempi ja korkeampi.

Hautakummun kaivaukset käynnissä

Hautakumpu sen jälkeen, kun puskutraktorit ja arkeologit olivat paljastaneet suuren osan kivikehästä.

© Archdnipro

Kuin varhainen Stonehenge

Stonehenge on arviolta ajalta 3000–2200 eaa., mutta ukrainalainen kivikehä on ilmeisesti paljon vanhempi. Ruukunsirpaleiden perusteella hautakumpu on rakennettu noin 5 500 vuotta sitten, ja sen ovat tehneet pronssikauden nomadit. Myöhemmin myös skyytit (noin 700–300 eaa.) ovat käyttäneet kumpua.

Kivikehän lisäksi hautakummusta ei ole löytynyt mitään erityisen merkillepantavaa.

”Nomadit kuljettivat elämäntapansa vuoksi mukanaan vain kaikkein välttämättömimmän”, arkeologi Dmitry Teslenko selitti.