Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Suomalaistyttö haudattiin lintu suussa

Yli 50 vuoden ajan puolalaistutkijat eivät tienneet, kuka Tunel Wielkin arvoituksellinen lintutyttö oli. Nyt jäljet johtavat Suomeen.

Archives of Faculty of Archaeology, Warsaw University

Vuonna 1971 arkeologit löysivät Puolasta Tunel Wielkin luolasta 12-vuotiaan tytön luurangon. Tytön suuhun oli asetettu kuolleen linnun pää. Mistä tyttö oli kotoisin ja miksi hänellä oli suussaan lintu, oli arvoitus 50 vuoden ajan. Nyt tutkijoilla on vihdoin teoria.

Małgorzata Kot Varsovan yliopistosta tutki jäännöksiä asiantuntijaryhmän kanssa:
”Tämä ei ollut ihan tavallista arkeologin työtä. Tuloksia saadaksemme meidän oli käytettävä hyvin monenlaisia tutkimusmenetelmiä.”

Dna-analyysit paljastivat, että tyttö ei ollut puolalainen vaan luultavasti suomalainen. Hän oli kuollut vuosien 1650–1750 välillä. Tuona aikana Puolassa muun muassa Ojcówin linnassa oli suomalaisia sotilaita, jotka liikkuivat perheidensä kanssa. Linna ei ole kaukana luolasta, missä tyttö lepäsi.

1600-luvulla Puolaan sotaretkiä tehneessä Ruotsin armeijassa palveli paljon suomalaisia sotilaita.

© Franciszek Kondratowicz

Pakanallinen hautaus kristittynä aikana

”Suomalaiskollegamme Frog huomautti, että lintu symboloi sielun matkaa kuoleman jälkeen”, Małgorzata Kot selittää. Vaikka Suomi oli 1600-luvulla kristitty maa, moni käytti yhä pakanallisia tapoja, mikä voi selittää oudon hautausrituaalin. Pakanalliset hautausrituaalit säilyivät paikoitellen Suomen Karjalassa aina 1900-luvulle asti.

Tytön maallisia jäännöksiä tutkitaan edelleen. Tutkijat toivovat löytävänsä lisää viitteitä tytön elämästä. Luista on käynyt ilmi esimerkiksi se, että tyttö oli ollut pitkään aliravittu.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota