Dawid F. Wieczorek-PCMA UW
Sudan temppeli kiviä

Sudanista löytyi egyptiläisen temppelin kiviä

Arkeologien piti tehdä kaivauksia keskiaikaisessa linnoituksessa, mutta hiekasta paljastuikin muinaisen temppelin kiviä. Kivet on ajoitettu Egyptin historian ajanjaksoon, jolloin Sudanin kuninkaat olivat myös faraoita.

Hieman yli 2 700 vuotta sitten mahtava Kušin valtakunta hallitsi suurta osaa nykyisten Egyptin ja Sudanin alueista. Kušin kuninkaat pitivät itseään faraoina ja perustivat jopa Egyptin 25. dynastian, joka hallitsi valtakuntaa vuosina 744–656 eaa. Nyt Varsovan yliopiston arkeologit ovat löytäneet Kušin valtakunnan aikaisia kiviä keskiaikaisen linnoituksen raunioista Vanhasta Dongolasta Sudanista.

Kivet on ajoitettu niihin kaiverrettujen hieroglyfien perusteella noin vuoteen 700 eaa. Näin ollen temppeli saattaa liittyä ainutlaatuiseen ajanjaksoon Egyptin historiassa.

Sudan temppeli kiviä

Kivet ajoitettiin niihin kaiverrettujen hieroglyfien perusteella noin vuoteen 700 eaa.

© Dawid F. Wieczorek-PCMA UW

Löytö yllätti arkeologit

Arkeologeille kivien löytyminen oli yllätys, sillä he olivat Sudanissa tutkimassa keskiaikaista linnoitusta, eivät muinaista temppeliä. Kaiken lisäksi kyseisestä paikasta ei ole aiemmin tehty niin vanhoja löytöjä.

Vaikka temppelistä on löydetty vain yksittäisiä kiviä, tutkijat ovat päätelleet niiden kaiverrosten perusteella, että temppeli oli pyhitetty Kawan Amen-Raksi kutsutulle jumalalle. Amen-Ra oli yksi Egyptin tärkeimmistä jumalista, ja häntä palvottiin myös Kušissa. Kawa oli kaupunki Kušin kuningaskunnassa, ja sen raunioista on löydetty jäänteitä juuri Amen-Ralle omistetusta temppelistä.

Nyt arkeologit yrittävät selvittää, olivatko löydetyt kivet osa uutta temppeliä vai oliko ne tuotu löytöpaikalle keskiaikaisen linnoituksen rakentamista varten.