Strontium: Luonnon GPS antaa historialle suunnan
Hampaiden ja hiusten strontiumanalyysit ovat mullistaneet käsityksiä pronssikaudesta. Alkuaine strontium antaa tieteelle mahdollisuuden tutkia yksittäisen ihmisen elämänhistoriaa, ja työ on vasta alussa.

Professori Karin Frein tekemät strontiumanalyysit ovat pakottaneet tutkijat muuttamaan käsityksiään.
Kesällä 1370-luvulla eaa. nuori, noin 17-vuotias nainen haudattiin Tanskassa Etelä-Jyllannissa paikkaan, jossa nykyisin sijaitsee Egtvedin kaupunki.
Siellä asui yksi Tanskan pronssikauden merkittävimmistä suvuista. Nuori nainen haudattiin arvokkaasti: ruumis asetettiin lepäämään härännahan päälle tammenrungosta veistettyyn arkkuun.
Nainen oli puettu villahameeseen, ja vyötäröllään hänellä oli villainen vyö, jossa oli upea pronssisolki.
Naisen pään viereen asetettiin tuohirasia, jossa olivat lapsen poltetun ruumiin jäännökset, ja jalkojen viereen tuohiastia, jossa oli olutta.
Lisäksi hän sai hautaan mukaansa koruja ja kamman. Saattajat peittivät ruumiin villahuovalla ja asettivat lopuksi kukkivan siankärsämön sen päälle.
Sitten arkku suljettiin suoturvekummun sisään. Hautakummut olivat eliitin etuoikeus, ja ne symboloivat valtaa, vaurautta ja asemaa
Kun hauta löytyi vuonna 1921, niin sanotusta Egtvedin tytöstä tuli kansallisaarre. Ymmärrettävästi kaikki pitivät häntä tanskalaisena. Kaikki olivat väärässä.
Alkuaine kertoo elinpaikoista
Professori Karin Margarita Frei on arkeologian uusien menetelmien avulla selvittänyt totuuden Egtvedin tytöstä.
Hän on yksi Euroopan johtavia asiantuntijoita niin sanotussa strontiumanalyysissa, jolla tutkitaan eläinten ja ihmisten jäännöksiä.
”Strontiumin isotooppianalyysia käytetään poissulkevana menetelmänä, jolla voidaan selvittää, missä ihmiset eivät ole eläneet”, Karin Frei painotti HISTORIA-lehdelle tapaamisessa työpaikallaan Tanskan kansallismuseossa.
Frei on niin sanotun arkeometrian asiantuntija. Se on poikkitieteellinen tutkimusala arkeologian ja luonnontieteen välissä.
Hänen työhuoneensa seinillä roikkuu julisteita, joissa esitetään strontiumtasoja Tanskassa ja Englannissa – kahdessa maassa, joissa tekniikassa ollaan pisimmällä.
Frei kansainvälisine tutkimusryhmineen on osoittanut strontiumin isotooppianalyysin avulla, että Egtvedin tyttö ei ole varttunut Tanskassa, sillä hänen niin sanottu strontiumisotooppijälkensä ei vastaa strontiumin isotooppien suhdetta Tanskan maaperässä.
Analyysin avulla voidaan piirtää Egtvedin ympärille säde, joka etelässä ja lännessä leikkaa Keski-Saksan ja Englannin ja pohjoisessa ja idässä Itämeren ja Etelä-Ruotsin.
Egtvedin tyttö on kotoisin jostakin tämän säteen ulkopuolelta, mutta tarkkaa paikkaa analyysi ei kerro. Siihen tarvitaan muita tieteitä.