Shutterstock & Cotswold Archaeology
Pronssikautinen hauta, Harnham, Stonehenge

Stonehengen lähistöltä löytyi valtava pronssikautinen hautapaikka

Stonehenge on askarruttanut tutkijoita jo vuosisatoja. Nyt arkeologit ovat löytäneet vain 16 kilometrin päästä siitä valtavan, aivan yhtä arvoituksellisen hautapaikan.

Valtavista kivipaasista koostuva Stonehengen kivikehä Wiltshiressa Etelä-Englannissa on aiheuttanut tutkijoille päänvaivaa jo vuosisatoja.

Nyt tutkijat ovat tehneet kivikehää ympäröivältä alueelta uuden löydön, kertoo Cotswold Archaeology -yritys lehdistötiedotteessa.

Harnhamista 16 kilometrin päässä Stonehengesta löytyi rakennustyömaan yhteydessä suuri pronssikautinen hautapaikka.

Se koostuu yli 200:sta hautakummusta, jotka on rakennettu noin vuosina 2400–1500 eaa. – suunnilleen samoihin aikoihin Stonehengen kivien pystytyksen kanssa.

Yksi kummuista paljastui joukkohaudaksi

Arkeologit ovat tähän mennessä tehneet kaivauksia viidellä kummulla, joista yksi on todennäköisesti peräisin varhaiselta kivikaudelta. Kummun sisältä löytyi niin monen luurangon osia, etteivät arkeologit vieläkään tiedä, kuinka monta ihmistä siihen on haudattu.

”Tällaiset haudat ovat harvinaisia, ja koska haudasta ei ole löydetty lainkaan hautaesineitä, ajoitus tehdään hiili-14-menetelmällä”, tiedotteessa sanotaan.

Joukkohaudan lisäksi tutkijat ovat löytäneet kuudesta muusta paikasta hautauksen jälkiä, myös hautoja, joissa kuolleet poltettiin.

Löytöjen joukossa on myös juoma-astioita niin kutsutusta kellopikarikulttuurista, joka levittäytyi Englantiin noin 2400 eaa.

Löytöjen ajoitus osoittaa, että haudat rakennettiin Stonehengen kanssa suunnilleen samaan aikaan noin vuosina 3000–2500 eaa.

Tutkijat ovat jo aikaisemmin päätelleet, että myös suuri kivikehä toimi hautapaikkana, koska sen luota on löydetty jopa 58 poltetun ihmisruumiin jäänteitä.

Pronssikautinen hauta, Harnham, Stonehenge

Under udgravningen fandt arkæologerne bl.a. en massegrav for voksne og børn.

© Cotswold Archaeology