Stonehengen arvoituksellinen "alttarikivi" kumoaa vanhat teoriat

Stonehengen massiivisen "alttarikiven" huipputekniset tutkimukset paljastivat, että sen alkuperä on aivan erilainen kuin aiemmin luultiin. Kiven kemiallinen koostumus viittaa siihen, että se on peräisin Skotlannista asti.

Stonehengen alttarikivi

Vuonna 1913 esitettiin ensimmäisen kerran uskottava teoria siitä, että "alttarikivi" olisi peräisin Walesista.

© Stones of Stonehenge

Arkeologit ja tiedemiehet ovat jo yli sadan vuoden ajan olettaneet tietävänsä, mistä niin sanottu "alttarikivi" eli Stonehengen keskellä makaava suurin kivi on louhittu.

Arkeologit olettivat, että alttarikivi on useimpien Stonehengen sinikivien (pienempien, maassa makaavien kivien) tavoin peräisin Old Red Sandstone - hiekkakivimuodostumasta Mynydd Preselistä Länsi-Walesista.

Muodostuma sijaitsee 225 kilometrin päässä Stonehengestä, joten kahdesta viiteen tonnia painavien kivien kuljettaminen sieltä on jo sinänsä hämmästyttävää. Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että alttarikivi on todennäköisesti hankittu vielä kauempaa.

Uudet tutkimukset, joissa on käytetty optista petrografiaa, röntgentutkimusta ja spektroskopiaa, paljastivat, että kivessä on rutkasti bariumia.

Mineraalikoostumus tekee mahdottomaksi sen, että kivi olisi peräisin Walesista, jossa kallioperän bariumpitoisuudet ovat huomattavasti alhaisempia.

Kivijärkäle käynnisti aarrejahdin

Yllättävän löydön jälkeen kiven todellinen alkuperä yritetään paikantaa.

Tutkijat ryhtyivät vertailemaan alttarikiven mineraalikoostumusta muihin hiekkakivimuodostumiin eri puolilla Brittein saaria. Alustaa analyysi viittasi siihen, että kivi olisi peräisin Pohjois-Englannista tai ehkä jopa Skotlannista.

Uuden tutkimuksen tehneisiin kuulunut Aberystwythin yliopiston professori Nick Pearce on varsin tyytyväinen: "Toivottavasti löytö antaa meille uusia ajatuksia Stonehengen synnystä".

"Uskon, että löytö saa ihmiset tarkastelemaan Stonehengeä hieman eri näkökulmasta kuin ennen", professori Pearce selitti.