Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Stonehenge oli käytössä noin vuodesta 3000 eaa. vuoteen 2000 eaa.

© Imageselect
Kulttuuri - Arkeologia

Stonehengeen haudattiin walesilaisia

Jopa 4 500 vuotta vanhojen luiden analyysit osoittavat, että ainakaan kaikki Englannin suurimpaan kivikautiseen hautapaikkaan haudatut eivät olleet paikallisia.

Moni Etelä-Englannissa sijaitsevaan Stonehengeen haudatuista vainajista oli viettänyt vähintään kymmenen vuotta elämästään satojen kilometrien päässä viimeisestä lepopaikastaan.

Tämän osoittivat Oxfordin yliopiston tutkijoiden vainajien kalloille tekemät strontiumanalyysit.

Vainajat olivat Walesista

Tutkijat tutkivat 25:n Stonehengeen ammoin krematoituna haudatun yksilön maalliset jäännökset, ja tutkimusten mukaan ainakin kymmenen heistä oli viettänyt elämänsä viimeiset kymmenen vuotta kaukana Stonehengesta – todennäköisesti läntisessä Walesissa.

Löytö on merkittävä, sillä tähän asti tutkijoilla on ollut vain vähän varmaa tietoa niistä kivikauden ihmisistä, jotka mahtaava kivirakennelmaa käyttivät.

Aiemmin on muun muassa saatu selville, että monet monumentin pienemmistä kivistä, niin sanotut sinikivet, eivät olleet paikallisia vaan ne oli tuotu ilmeisesti noin 250 kilometrin päästä Walesista.

Kivet on aseteltu kehän muotoon, ja niiden sijoittelu viittaa siihen, että paikkaa käytettiin rituaalisissa menoissa kesä- ja talvipäivänseisauksen aikaan.

© Imageselect

Vaikuttaa siis siltä, että ihmiset liikkuivat pitkiäkin matkoja Englannissa kivikaudella.

”Vaikka meillä on taipumus ajatella, että ihmisten ja materiaalin liikkuvuus on melko uutta, näyttää siltä, että nämä ihmiset pystyivät kulkemaan pitkiäkin matkoja vaikeassa maastossa”, tutkimukseen osallistunut tutkija Rick Schulting kertoi brittiläiselle BBC:lle.

Stonehengea käytettiin uskonnollisiin seremonioihin

Stonehengen tarkoitusta ei tiedetä varmasti. Moni seikka kuitenkin viittaa siihen, että se on ollut kivikauden eliitin hautapaikka ja että sitä on lisäksi käytetty rituaalisissa ja uskonnollisissa seremonioissa, esimerkiksi kesä- ja talvipäivänseisauksen aikaan.

Lue myös:

Arkeologia

Portugalista löytyi Stonehengeä muistuttava monumentti

3 minuuttia
Arkeologia

20 outoa kuoppaa löytyi Stonehengen lähistöltä

3 minuuttia
Bedstefars lårben, fløjte
Arkeologia

Ihmisten luiden käsittely pronssikaudella hämmästyttää

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota