Photo by Volker Minkus, Copyright: Landesamt für Kultur- und Denkmalpflege Mecklenburg-Vorpommern
Tollense, pronssikausi, taistelu

Sotilas pudotti työkalunsa ankarassa taistelussa

Euroopan vanhin tiedetty taistelu käytiin Pohjois-Saksassa 3250 vuotta sitten. Nyt tutkijat ovat löytäneet yhden taisteluun osallistuneen sotilaan henkilökohtaisia esineitä.

Tollensejoelta Pohjois-Saksasta vuosina 2016 ja 2018 löydetyt 31 metalliesinettä ovat antaneet tutkijoille uutta tietoa pronssikauden arvoituksellisemmasta taistelusta.

Esineet, joihin kuuluu muun muassa naskali, veitsi ja pronssinen taltta, löytyivät kaikki samasta paikasta noin 300 metrin päässä sillasta, josta taistelun arvellaan alkaneen 3 250 vuotta sitten.

Göttingenin yliopiston professori Thomas Terbergerin mukaan esineet ovat todennäköisesti kuuluneet yhdelle ihmiselle.
Samassa paikassa oli nimittäin myös kaksi pronssihelaa, jotka ovat mahdollisesti ”työkalupakin” osia.

”Uskomme, että työkalut ovat olleet puisessa tai nahkaisessa rasiassa, joka on roikkunut miehen vyöllä”, Terberger kertoi HISTORIA-lehdelle.

HISTORIA tapasi vuonna 2018 paikkaa tutkineita arkeologeja Saksassa ja laati Tollensen taistelusta lyhyen videon. Voit katsoa videon täällä:

Videolla haastatellaan arkeologi Detlef Jantzenia, joka on osallistunut Tollensen kaivauksiin.

Löytö tukee teoriaa taistelusta

Arkeologit ovat löytäneet samanlaisia rasioita ja niiden samankaltaisia pronssiheloja aiemmin haudoista Ranskasta ja Etelä-Saksasta yli 600 kilometrin päästä Tollensesta.

Siksi löytö näyttää tukevan taistelua koskevaa teoriaa: paikalliset soturit hyökkäsivät joella suuren etelästä tulleen kauppakaravaanin kimppuun.

Taistelupaikalta on löydetty kaivauksissa yli 140 nuoren miehen luita, mutta arkeologit uskovat, että taistelussa kuoli tuhansia.

”Työkalujen omistaja oli todennäköisesti sotilas. Hän on mahdollisesti kuitenkin osannut myös tehdä metallitöitä”, Terberger kertoo.

Pronssiromu kävi valuutasta

Soturin esineiden joukossa oli myös metalliromua – osia hajonneista pronssiesineistä. Terbergerin mukaan niitä on ehkä käytetty maksuvälineenä, sillä pronssi oli arvokasta ja sitä oli helppo sulattaa.

Arkeologit odottavat innolla tulevia kaivauksia alueella:

”Tulemme varmasti näkemään lisää jännittäviä löytöjä tältä taistelukentältä tulevina vuosina”, Terberger sanoo.