Archaeograph
Luuranko ratsusoturi Saksa

Sotilas Euroopan pimeimmältä ajalta

Arkeologit löysivät soturin haudan varhaiselta keskiajalta, jolloin Rooman valtakunta oli juuri hajonnut ja Euroopassa vallitsi kaaos.

Nordendorfista läheltä Augsburgin kaupunkia Etelä-Saksassa löytyi vaikuttava soturin hauta Rooman valtakunnan hajoamisen ajoilta.

Haudassa oli ratsusoturi sekä miekka, keihäs, kilpi ja hevosen valjaiden osia. Soturin hevonen oli myös haudattu hänen viereensä. Löytöjen perusteella tutkijat arvelevat haudan olevan 400–600-luvulta.

”Käsittämättömän kiinnostava löytö”

”Myös haudasta löydetyt kolme lehtikultaista yksinkertaista ristiä ovat kiinnostavia – sekä arvokkaan materiaalinsa vuoksi että merkkinä kristinuskon vaikutusvallan kasvusta alueella”, konservaattori Mathias Pfeil Baijerin muinaismuistojen säilymistä valvovasta virastosta kertoo.

Hänen mukaansa löytö on ”käsittämättömän kiinnostava”, sillä se voi antaa vastauksia kysymyksiin, joihin ei ole tähän asti saatu vastauksia muun muassa siksi, että tuolta ajalta Euroopan historiasta on jäänyt vain vähän kirjallisia lähteitä.

Ratsusoturi Saksa

Soturi oli haudassa mukanaan täysi aseistus, kuten roomalainen spatha-pitkämiekka. Hänen päällään oli germaaninen lähitaisteluun tarkoitettu sax-väkipuukko.

© Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege

Jatkuvien sotien aikaa

Arkeologien mukaan alueella, jolla hauta sijaitsee, asui alemanneja, useista länsigermaanisista heimoista muodostunut heimo.

Alemannit valtasivat alueen 300-luvulla Rooman pohjoisen rajamuurin murruttua.

Seuraavina vuosina he hyökkäilivät toistuvasti Rooman heikentyneeseen imperiumiin, jonka länsiosa romahti vuonna 476. Se vei Euroopan sekasortoiseen aikaan ja jatkuviin sotiin, jotka johtivat muun muassa alemannien alueen liittämiseen frankkien valtakuntaan.

Vainaja kuului eliittiin

Arkeologien mukaan soturi kuului kaikesta päätellen alueen eliittiin, sillä hänen hautalahjoissaan oli myös hienosti koristellut pronssinen vati ja kannu, jollaisia harvoin on löydetty Alppien pohjoispuolelta.

Astiat on ilmeisesti tuotu Egyptistä, ja ne osoittavat siten, että joillain ryhmillä Euroopassa oli sekasorrosta huolimatta edelleen kansainvälisiä yhteyksiä.

Soturi on voinut hankkia esineet normaalissa kaupankäynnissä, mutta on myös mahdollista, että hän on ryöstänyt ne sotaretkellä tai saanut ne palkaksi sotilaspalveluksistaan.