Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Luuranko ratsusoturi Saksa

Sotilas Euroopan pimeimmältä ajalta

Arkeologit löysivät soturin haudan varhaiselta keskiajalta, jolloin Rooman valtakunta oli juuri hajonnut ja Euroopassa vallitsi kaaos.

Archaeograph

Nordendorfista läheltä Augsburgin kaupunkia Etelä-Saksassa löytyi vaikuttava soturin hauta Rooman valtakunnan hajoamisen ajoilta.

Haudassa oli ratsusoturi sekä miekka, keihäs, kilpi ja hevosen valjaiden osia. Soturin hevonen oli myös haudattu hänen viereensä. Löytöjen perusteella tutkijat arvelevat haudan olevan 400–600-luvulta.

”Käsittämättömän kiinnostava löytö”

”Myös haudasta löydetyt kolme lehtikultaista yksinkertaista ristiä ovat kiinnostavia – sekä arvokkaan materiaalinsa vuoksi että merkkinä kristinuskon vaikutusvallan kasvusta alueella”, konservaattori Mathias Pfeil Baijerin muinaismuistojen säilymistä valvovasta virastosta kertoo.

Hänen mukaansa löytö on ”käsittämättömän kiinnostava”, sillä se voi antaa vastauksia kysymyksiin, joihin ei ole tähän asti saatu vastauksia muun muassa siksi, että tuolta ajalta Euroopan historiasta on jäänyt vain vähän kirjallisia lähteitä.

Ratsusoturi Saksa

Soturi oli haudassa mukanaan täysi aseistus, kuten roomalainen spatha-pitkämiekka. Hänen päällään oli germaaninen lähitaisteluun tarkoitettu sax-väkipuukko.

© Bayerisches Landesamt für Denkmalpflege

Jatkuvien sotien aikaa

Arkeologien mukaan alueella, jolla hauta sijaitsee, asui alemanneja, useista länsigermaanisista heimoista muodostunut heimo.

Alemannit valtasivat alueen 300-luvulla Rooman pohjoisen rajamuurin murruttua.

Seuraavina vuosina he hyökkäilivät toistuvasti Rooman heikentyneeseen imperiumiin, jonka länsiosa romahti vuonna 476. Se vei Euroopan sekasortoiseen aikaan ja jatkuviin sotiin, jotka johtivat muun muassa alemannien alueen liittämiseen frankkien valtakuntaan.

Hautalahjat antavat uutta tietoa

Vainaja kuului eliittiin

Arkeologien mukaan soturi kuului kaikesta päätellen alueen eliittiin, sillä hänen hautalahjoissaan oli myös hienosti koristellut pronssinen vati ja kannu, jollaisia harvoin on löydetty Alppien pohjoispuolelta.

Astiat on ilmeisesti tuotu Egyptistä, ja ne osoittavat siten, että joillain ryhmillä Euroopassa oli sekasorrosta huolimatta edelleen kansainvälisiä yhteyksiä.

Soturi on voinut hankkia esineet normaalissa kaupankäynnissä, mutta on myös mahdollista, että hän on ryöstänyt ne sotaretkellä tai saanut ne palkaksi sotilaspalveluksistaan.

Lue myös:

Arkeologia

Neandertalilaiset estivät Homo sapiensin pääsyn Eurooppaan

2 minuuttia
Arkeologia

Inkat lepyttelivät jumaliaan julmalla rituaalilla

2 minuuttia
Arkeologia

Englannista löytyi tosielämän Asterix

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota