Geenimuunnosta ei löydy Afrikasta, josta Homo sapiens lähti vaeltamaan noin 60 000 vuotta sitten, eikä neandertalilaisilta, joiden kanssa esi-isämme parittelivat Euroopassa.
Tutkijat arvelevat siksi, että saimme geenimuunnoksen pariutumalla denisovanihmisten kanssa, jotka myös kantavat sitä.
Ihmisen munuaissoluilla tehdyt kokeet ovat osoittaneet, että geeni vaikuttaa solujen sinkin määrään. Se muun muassa kohentaa kylmänkestävyyttä.
"Ilmeisesti muutos oli hyödyllinen ja osoittautui valikoivaksi eduksi ihmisille", sanoi Jorge Garcia-Calleja, yksi analyysin takana olevista tutkijoista.
Geeni auttoi kestämään purevia pakkasia
Denisovalaisten geneettinen perintö on saattanut auttaa esi-isiämme selviytymään paremmin Euroopan kylmillä alueilla, mutta saman geenimuunnoksen "tiedetään liittyvän myös suurempaan alttiuteen sairastua useisiin neuropsykiatrisiin häiriöihin", tutkijat kirjoittivat.
Siksi on todennäköistä, että esi-isiemme esihistoriallisesta seksistä denisovalaisten kanssa meksetaan nykyäänkin hintaa mielenterveysongelmina.
Espanjalaiset tutkijat mainitsivat itse masennuksen, skitsofrenian ja anoreksian häiriöinä, jotka olemme saattaneet periä sukupuuttoon kuolleilta sukulaisiltamme.