Savitaulu saneli avioliitolle ehdot

Tutkijat ovat kääntäneet savitauluun kaiverretun 4 000 vuotta vanhan tekstin. Kyseessä on avioliittosopimus, joka sanelee säännöt esimerkiksi lapsettomuuden varalle.

Savitaulussa käsitellään niin lapsettomuutta kuin avioeroakin.

© Turp, AB. et al. Gynecological Endocrinology, 2017

Kielentutkijat julkaisivat lääketieteellisessä Gynecological Endocrinology -julkaisussa savitauluun tuhansia vuosia sitten kaiverretun tekstin käännöksen. Kyseessä on vanha avioliittosopimus.

Taulu löytyi Keski-Turkista alueelta, jossa sijaitsi noin vuosina 2100 eaa. – 1800 eaa. Assyrian valtakunnan kukoistava kauppasiirtokunta ja jossa on tehty paljon arkeologisia löytöjä.

Vaimon piti hankkia miehelleen orjatar

Savitaulun mukaan avioliittosopimus solmittiin Laqipum-nimisen miehen ja Hatala-nimisen naisen välillä, ja sen allekirjoitti neljä todistajaa.

Sopimuksesta selviää, että Laqipum ei saanut ottaa muita vaimoja mutta Hatalan piti ostaa miehelleen orjatar lasten hankkimista varten, jos avioliitto oli lapseton vielä kahden vuoden päästä sen solmimisesta.

Käännöksen tehneiden tutkijoiden mukaan pieni punaruskea savitaulu on todennäköisesti ensimmäinen historiallinen lähde, jossa käsitellään lapsettomuutta.

Avioerosta piti maksaa

Tauluun kirjatun sopimuksen mukaan avioliiton kumpikin osapuoli saattoi ottaa avioeron. Silloin avioeroa haluava osapuoli joutui maksamaan ”5 minaa” hopeaa hylätylle osapuolelle. Se vastaa noin 3,8:aa kiloa hopeaa.

Savitaulu on esillä Istanbulin arkeologisessa museossa Turkissa.