E. Luminais/CoinageBritannia
Esunertos, kolikko, kelttiläinen rautakausi

Salaperäinen kultakolikko vei tutkijat unohdetun brittikuninkaan jäljille

Metallinetsijä Lewis Fudge teki suurimman löytönsä ikinä tutkiessaan peltoa Hampshiressä. Mullan seasta löytyi kultakolikko, joka ei ainoastaan rikkonut myyntiennätyksiä vaan myös esitteli briteille uuden kuninkaan.

Lewis Fudge oli toiveikas, kun hän lähti maaliskuussa metallinpaljastimensa kanssa tutkimaan peltoa Hampshiressä Englannin etelärannikolla.

Kosteassa kevätmaassa odottanut löytö ylitti kuitenkin Lewisin villeimmätkin odotukset.

Maasta nousi esiin paitsi kolikko, joka myöhemmin huutokaupassa myytäessä rikkoi kaikki ennätykset, mutta samalla myös palanen unohdettua historiaa Britannian kaukaisesta menneisyydestä.

Asiantuntijat päättelivät, että löytö on merkittävin vuosikymmeniin.

Arkeologit ovat ajoittaneet kolikon vuosien 50 eaa. ja 30 eaa. välille. Kolikossa on useita symboleja, ja siinä on latinankielinen nimi Esunertos.

Nimi oli tutkijoille tuntematon, mutta arkeologit ja historioitsijat olettavat, että hän hallitsi kuninkaana läheisessä rautakautisessa Danebury Hillin linnoituksessa.

Kolikon ajoitus osoittaa, että Esunertos hallitsi suurin piirtein samoihin aikoihin, jolloin roomalainen kenraali Julius Caesar yritti rantautua Englantiin.

Caesarin laivat saapuivat vuonna 55 eaa. Englannin etelärannikolle 20 000 roomalaisen sotilaan kanssa, mutta kelttiläisten vastarinta ja ankara sää estivät valloituksen. Roomalaiset valtasivat maan vasta vuonna 43 jaa.

Danebury Hillin linnoitus, Esunertos, keltit

Danebury Hillin linnoitus, josta kuningas Esunertos todennäköisesti hallitsi maataan, rakennettiin 600-luvulla eaa. Sitä käytettiin vuosisatoja. Linnoituksen valli on yhä näkyvissä maisemassa.

© Hampshire Hub and University of Southampton

Myytiin ennätyshintaan

Kultakolikosta maksettiin hiljattain huutokaupassa huikeat 20 400 puntaa eli noin 24 000 euroa, mikä on ennätyksellinen summa tämänkaltaisesta kolikosta.

"Olin aivan haltioissani. Olisin pomppinut riemusta, jos huutokauppahuoneessa ei olisi ollut muita ihmisiä", Fudge kertoi kaupanteosta.

"En voi uskoa, että löydölläni on oma Wikipedia-sivu. Se on uskomatonta", hän jatkoi.

Kolikon historiallinen arvo on tuotu yhtä lailla esiin.

”Kyseessä on yksi merkittävimmistä kelttiläisistä kolikkolöydöistä vuosikymmeniin", sanoi John Sills, Oxfordin Ashmolean-museon kolikkoasiantuntija.

Kolikon myynnin järjestäneen huutokauppayhtiö Spinkin rautakauden kolikkoasiantuntija Gregory Edmund oli yhtä innostunut.

"On upeaa, että pystymme liittämään aikalaistodisteen näihin Englannin historian tärkeimpiin tapahtumiin", Edmund sanoi brittiläisen sanomalehden [Daily Mail] mukaan (https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-12644285/A-new-British-King-Gold-coin-discovered-Hampshire-stamped-Esunertos-previously-unrecorded-Iron-Age-ruler.html {"target":"_blank"}). "Esunertos oli aiemmin tuntematon, mutta nyt hänen nimensä löytää paikkansa historiankirjoissa."