Roomalaisnainen haudattiin upeiden korujen kanssa

Mystinen kristitty nainen haudattiin 300-luvun Roomassa vaikuttavien korujen kanssa. Muut kristityt halusivat ilmeisesti tulla haudatuksi naisen lähelle, sillä hänen hautansa ympärille kasvoi kokonainen hautausmaa.

Kalkkikivi, joista sarkofagit oli tehty, oli peräisin kivilouhokselta 30 kilometrin päästä.

Slovenian pääkaupungista Ljubljanasta on löytynyt suuri 300-luvun hautausmaa. Roomalaisajalla paikalla oli sotilaslinnoitus nimeltä Colonia Emona.

300-luvun alussa paikalla eli suuri kristillinen yhteisö keisari Diocletaniuksen vainojen jälkeen.

Nainen oli ehkä pyhimys

Hautausmaalla on yli 350 hautaa, ja niiden perusteella kaikki Rooman valtakunnan kristityt eivät suinkaan olleet köyhiä, vaan monilla oli sekä vaurautta että vaikutusvaltaa. Hautausmaalla oli myös hautakappeli, jossa oli 30–40-vuotiaan naisen maalliset jäännökset.

Hänen haudassaan oli myös muun muassa hieno juoma-astia sekä upeita koruja. Arkeologit arvelevat, että nainen oli yhteisössä merkittävässä asemassa ja häntä pidettiin ehkä jopa pyhimyksenä, sillä muu hautausmaa on muodostunut hänen hautansa ympärille. Tällaista hautaustapaa kutsutaan nimellä ad sanctos, ja se tunnetaan muista pyhimyshaudoista.

Tutustu haudoista löytyneisiin upeisiin esineisiin:

Kuusivuotiaalla tytöllä oli vaikuttava sarkofagi

Monet muutkin vainajat olivat kalliissa kalkkikivestä tehdyissä sarkofageissa, ja haudoissa oli esimerkiksi koruja ja kolikoita. Yksi hienoimmista sarkofageista kuului kuusivuotialle tytölle, jolle oli pantu hautaan mukaan muun muassa kultainen rannekoru ja kaulaketju.