Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Kalkkikivi, joista sarkofagit oli tehty, oli peräisin kivilouhokselta 30 kilometrin päästä.

Kulttuuri - Arkeologia

Roomalaisnainen haudattiin upeiden korujen kanssa

Mystinen kristitty nainen haudattiin 300-luvun Roomassa vaikuttavien korujen kanssa. Muut kristityt halusivat ilmeisesti tulla haudatuksi naisen lähelle, sillä hänen hautansa ympärille kasvoi kokonainen hautausmaa.

Slovenian pääkaupungista Ljubljanasta on löytynyt suuri 300-luvun hautausmaa. Roomalaisajalla paikalla oli sotilaslinnoitus nimeltä Colonia Emona.

300-luvun alussa paikalla eli suuri kristillinen yhteisö keisari Diocletaniuksen vainojen jälkeen.

Nainen oli ehkä pyhimys

Hautausmaalla on yli 350 hautaa, ja niiden perusteella kaikki Rooman valtakunnan kristityt eivät suinkaan olleet köyhiä, vaan monilla oli sekä vaurautta että vaikutusvaltaa. Hautausmaalla oli myös hautakappeli, jossa oli 30–40-vuotiaan naisen maalliset jäännökset.

Hänen haudassaan oli myös muun muassa hieno juoma-astia sekä upeita koruja. Arkeologit arvelevat, että nainen oli yhteisössä merkittävässä asemassa ja häntä pidettiin ehkä jopa pyhimyksenä, sillä muu hautausmaa on muodostunut hänen hautansa ympärille. Tällaista hautaustapaa kutsutaan nimellä ad sanctos, ja se tunnetaan muista pyhimyshaudoista.

Tutustu haudoista löytyneisiin upeisiin esineisiin:

Kuusivuotiaalla tytöllä oli vaikuttava sarkofagi

Monet muutkin vainajat olivat kalliissa kalkkikivestä tehdyissä sarkofageissa, ja haudoissa oli esimerkiksi koruja ja kolikoita. Yksi hienoimmista sarkofageista kuului kuusivuotialle tytölle, jolle oli pantu hautaan mukaan muun muassa kultainen rannekoru ja kaulaketju.

Lue myös:

Hitler

Galleria: Hitlerin maalaukset

3 minuuttia
Sarjamurhaajat

Pedofiili aatelismies oli keskiajan karmein sarjamurhaaja

11 minuuttia
Lääketiede

Koronavirus Yhdysvalloissa – St. Louis näytti esimerkkiä vuonna 1918

3 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota