Roomalaisen kalmiston oudot luurangot

Brittiarkeologit tekivät hämmentävän löydön 300-luvun hautausmaalta. Siellä olleista luurangoista 17:ltä, mukana kaksi lasta, oli leikattu pää irti ja asetettu hautaan vainajan jalkojen väliin.

Hautapaikan 52 luurangosta 17:ltä oli irrotettu pää.

© Archaeological Solutions

Roomalainen hautapaikka Itä-Englannissa hämmästyttää tutkijoita. Sieltä löydetystä 52 luurangosta 17:ltä oli pää irrotettu ja asetettu jalkojen väliin.

Haudat ovat peräisin 300-luvulta, ja arkeologi Andy Peacheyn mukaan 60 prosenttia niissä olleista ruumiista oli haudattu jotenkin roomalaisten normaaleista hautaustavoista poikkeavalla tavalla. Osalta oli irrotettu pää.

Keltit uskoivat sielun asuvan päässä

”Kyseessä on mahdollisesti jonkin tietyn paikallisen ryhmän hautauksiin liittyvä riitti,” Andy Peachy toteaa.

Päät oli leikattu irti ruumiista siististi aivan leuan alta pian kuoleman jälkeen. Siitä arkeologit ovat päätelleet, että kyseessä on jonkilainen rituaali.

Britteinsaarilla ennen roomalaisten tuloa halllitsevien kelttiheimojen keskuudessa vallitsi muun muassa usko, että pää oli sielun asuinpaikka ja että se oli siksi irrotettava ruumiista, jotta sielu pääsi vapaaksi.

Osa luurangoista oli haudattu kahden pään kanssa

Neljän luurangon haudassa oli vainajan oman pään lisäksi toinenkin pää, eivätkä arkeologit tiedä, miksi. Luurangot on nyt siirretty laboratorioon lisätutkimuksiin ja -analyyseihin niiden alkuperän selvittämiseksi.