Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hautapaikan 52 luurangosta 17:ltä oli irrotettu pää.

© Archaeological Solutions
Kulttuuri - Arkeologia

Roomalaisen kalmiston oudot luurangot

Brittiarkeologit tekivät hämmentävän löydön 300-luvun hautausmaalta. Siellä olleista luurangoista 17:ltä, mukana kaksi lasta, oli leikattu pää irti ja asetettu hautaan vainajan jalkojen väliin.

Roomalainen hautapaikka Itä-Englannissa hämmästyttää tutkijoita. Sieltä löydetystä 52 luurangosta 17:ltä oli pää irrotettu ja asetettu jalkojen väliin.

Haudat ovat peräisin 300-luvulta, ja arkeologi Andy Peacheyn mukaan 60 prosenttia niissä olleista ruumiista oli haudattu jotenkin roomalaisten normaaleista hautaustavoista poikkeavalla tavalla. Osalta oli irrotettu pää.

Keltit uskoivat sielun asuvan päässä

”Kyseessä on mahdollisesti jonkin tietyn paikallisen ryhmän hautauksiin liittyvä riitti,” Andy Peachy toteaa.

Päät oli leikattu irti ruumiista siististi aivan leuan alta pian kuoleman jälkeen. Siitä arkeologit ovat päätelleet, että kyseessä on jonkilainen rituaali.

Britteinsaarilla ennen roomalaisten tuloa halllitsevien kelttiheimojen keskuudessa vallitsi muun muassa usko, että pää oli sielun asuinpaikka ja että se oli siksi irrotettava ruumiista, jotta sielu pääsi vapaaksi.

Osa luurangoista oli haudattu kahden pään kanssa

Neljän luurangon haudassa oli vainajan oman pään lisäksi toinenkin pää, eivätkä arkeologit tiedä, miksi. Luurangot on nyt siirretty laboratorioon lisätutkimuksiin ja -analyyseihin niiden alkuperän selvittämiseksi.

Lue myös:

Urheilu

Autokauppias keksi hullun urheilulajin

1 minuuttia
Arkeologia

Ihmisuhrit: Kuningas rakensi linnansa ruumiiden päälle

2 minuuttia
Allensbach hirsipuu Bodensee
Arkeologia

Makaaberi löytö: Mies haudattiin kädet sidottuna hirttolavan juureen

2 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota