Shlomi Katzin/Shutterstock
Ristiretkeläinen ja miekka merenpohjassa

Röntgenkuva paljastaa: Ristiretkeläisen miekka vääntyi meritaistelussa

Tutkijat ovat perehtyneet miekkaan kaksi vuotta sen jälkeen, kun kyseinen hiekan ja simpukankuorien peittämä ase löydettiin Israelin rannikolta. Miekka kuului ristiretkeläiselle, joka luultavasti menetti sen taistelussa 800–900 vuotta sitten.

Harrastesukeltaja Shlomi Katzin löysi pitkän miekan merenpohjasta Israelin pohjoisrannikon edustalla vuonna 2021.

Paikalle kutsuttujen arkeologien pettymykseksi miekan tutkiminen oli kuitenkin mahdotonta. Terä kun oli paksun hiekan ja simpukankuorien peitossa.

Nyt tutkijat ovat kuitenkin ratkaisseet ongelman.

He kuvasivat miekan röntgenillä, ja johtopäätös on selvä. Ase kuului ristiretkeläiselle, ja soturi menetti sen meritaistelussa, kerrotaan [`Atiqot]-lehdessä julkaistussa artikkelissa (https://www.atiqot.org.il/search.aspx?q=article&id=2083 {"target":"_blank"}).

"Miekkaa käytti ristiretkeläinen, joka asettui maahan ensimmäisen ristiretken jälkeen ja oli perustamassa Jerusalemin kuningaskuntaa vuonna 1099", kertoo Jakob Sharvit, artikkelin toinen kirjoittaja ja Israelin muinaismuistoviranomaisen johtaja, Facebookissa.

Röntgenkuva osoittaa, että 88 senttiä pitkä terä on vääntynyt. Tutkijoiden mukaan tämä todistaa, että miekka on kadonnut taistelussa, sillä arvokas ase olisi muuten korjattu.

Mies pitää hiekan peittämää miekkaa

Sukeltaja Shlomi Katzin löysi 88 senttiä pitkän miekan Neve Yamin edustalta Pohjois-Israelista.

© Nir Distelfeld, Israel Antiquities Authority

"Kaikki viittaa siihen, että miekka putosi veteen taistelun melskeessä", toteaa Joppe Gosker muinaismuistovirastosta, kertoo verkkolehti Times of Israel.

Ristiretkeläisten miekat ovat harvinaisia löytöjä

Ristiretkeläiset olivat eurooppalaisia, jotka matkustivat Pyhään maahan vuosina 1095–1291 valloittaakseen alueen muslimeilta.

”Tällaisia miekkoja voisi olettaa löydettävän ueammin, kun otetaan huomioon veriset taistelut, joita maassa käytiin lähteiden mukaan ristiretkeläisten ja muslimien välillä. Todellisuudessa löydöt ovat lähinnä sirpaleita ja hyvin harvoin kokonaisia miekkoja".

Arkeologien mukaan maasta on löydetty vain seitsemän miekkaa tuolta ajalta, ja useimmat niistä ovat meressä. He toivovat, että sukellusharrastuksen suosion kasvu auttaisi löytämään lisää näitä harvinaisia esineitä.

Tutkijat kirjoittavat, että myös miekan omistajan jäännökset ovat todennäköisesti merenpohjassa:

"Soturi saattaa olla vielä löytämättä syvyyksissä ja paljastuu vasta, kun hiekka liikkuu."

Ristiretken miekka mustalla taustalla

Tältä miekan uskotaan tutkijoiden mukaan näyttävän paksun hiekka- ja simpukankuorikerroksen alla.

© Joppe Gosker, Israel Antiquities Authority