Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Rikas mies ja palvelija kokivat karun kuoleman Pompejissa

Kahden miehen jäännökset antavat italialaistutkijoille katsauksen kohtalokkaisiin päiviin vuonna 79, jolloin Pompeji tuhoutui.

Parco Archelogico di Pompei

Kahden miehen jäännökset löytyi huvilasta antiikin aikaisen Pompejin kaupungin laitamilta.

Kaupunki tuhoutui, kun Vesuvius-tulivuori purkautui vuonna 79 ja sen jopa 700 km/h tunnissa liikkunut purkauspilvi, niin sanottu pyroklastinen tuhkapilvi, hautasi alleen kaupungin talot ja ihmiset.

Pompejissa oli tuolloin noin 15 000 asukasta, ja arkeologit ovat löytäneet jälleen kaksi purkauksessa kuollutta ihmistä. Heidän jäännöksensä löytyivät huvilan alta kellarikäytävästä, jonne miehet olivat ehkä yrittäneet hakeutua suojaan.

Miesten luurangot kaivettiin ensin esiin kovettuneesta tuhkasta, ja sitten tutkijat tekivät ruumiista kipsivalokset kaatamalla nestemäistä kipsiä niiden jättämiin onkaloihin.

Kipsivalokset ikuistavat miesten asennon heidän kuolinhetkellään.

Kuolinhetki ikuistettiin kipsiin

Arkeologit löysivät Pompejista jäännökset kahdesta miehestä, jotka kuolivat Vesuviuksen haudatessa Pompejin tuhkaan ja kiveen vuonna 79.

Parco Archelogico di Pompei

Italialaisen tutkijan idea

Kuuma tuhka peitti miehet, ja heidän ruumiinsa jättivät kovettuneeseen tuhkaan onkalot. Kaatamalla niihin nestemäistä kipsiä arkeologit ovat voineet tehdä ruumiista kipsivalokset. Tekniikan kehitti arkeologi Giuseppe Fiorelli, joka johti kaivauksia osassa Pompejia 1800-luvulla.

Parco Archelogico di Pompei

Rikkaalla miehellä oli hienot vaatteet

Keski-ikäinen mies kuoli kädet kouristuneena rinnan päälle ja jalat koukussa. Hänellä on ollut päällään tunika ja viitta. Arkeologien mukaan mies kuului todennäköisesti Pompejin eliittiin.

Parco Archelogico di Pompei

Kulumien perusteella toinen mies oli orja

Nuorempi mies kuoli vartalo ojentuneena ja kädet koukussa. Hänellä oli päällään yksinkertainen tunika. Selkänikamien vammojen perusteella hän oli tehnyt raskasta fyysistä työtä ja oli siten ilmeisesti orja.

Parco Archelogico di Pompei

Valokset ja luurangot kertovat miesten asemasta

Valoksista ja luista voidaan myös päätellä, keitä miehet olivat. Toinen oli noin 30–40-vuotias ja toinen nuorempi, luultavasti noin 20-vuotias.

Vanhempi mies oli hyvässä fyysisessä kunnossa ikäisekseen, mutta nuoren miehen ruumiissa oli jo kulumia.

Hänen selkänikamiensa vauriot viittaavat siihen, että hän oli tehnyt eläessään raskasta fyysistä työtä.

Lisäksi hänellä oli yllään yksinkertainen tunika, kun taas vanhemman miehen vaatteet olivat hienommat.

”Kaivausten edetessä saamme ehkä selville, minne miehet olivat menossa sekä mikä heidän asemansa oli tässä kotitaloudessa”, kertoi yksi arkeologeista brittiläiselle The Guardian -lehdelle.

Lue myös:

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota