Rikas mies ja palvelija kokivat karun kuoleman Pompejissa

Kahden miehen jäännökset antavat italialaistutkijoille katsauksen kohtalokkaisiin päiviin vuonna 79, jolloin Pompeji tuhoutui.

Kahden miehen jäännökset antavat italialaistutkijoille katsauksen kohtalokkaisiin päiviin vuonna 79, jolloin Pompeji tuhoutui.

Parco Archelogico di Pompei

Kahden miehen jäännökset löytyi huvilasta antiikin aikaisen Pompejin kaupungin laitamilta.

Kaupunki tuhoutui, kun Vesuvius-tulivuori purkautui vuonna 79 ja sen jopa 700 km/h tunnissa liikkunut purkauspilvi, niin sanottu pyroklastinen tuhkapilvi, hautasi alleen kaupungin talot ja ihmiset.

Pompejissa oli tuolloin noin 15 000 asukasta, ja arkeologit ovat löytäneet jälleen kaksi purkauksessa kuollutta ihmistä. Heidän jäännöksensä löytyivät huvilan alta kellarikäytävästä, jonne miehet olivat ehkä yrittäneet hakeutua suojaan.

Miesten luurangot kaivettiin ensin esiin kovettuneesta tuhkasta, ja sitten tutkijat tekivät ruumiista kipsivalokset kaatamalla nestemäistä kipsiä niiden jättämiin onkaloihin.

Kipsivalokset ikuistavat miesten asennon heidän kuolinhetkellään.

Valokset ja luurangot kertovat miesten asemasta

Valoksista ja luista voidaan myös päätellä, keitä miehet olivat. Toinen oli noin 30–40-vuotias ja toinen nuorempi, luultavasti noin 20-vuotias.

Vanhempi mies oli hyvässä fyysisessä kunnossa ikäisekseen, mutta nuoren miehen ruumiissa oli jo kulumia.

Hänen selkänikamiensa vauriot viittaavat siihen, että hän oli tehnyt eläessään raskasta fyysistä työtä.

Lisäksi hänellä oli yllään yksinkertainen tunika, kun taas vanhemman miehen vaatteet olivat hienommat.

”Kaivausten edetessä saamme ehkä selville, minne miehet olivat menossa sekä mikä heidän asemansa oli tässä kotitaloudessa”, kertoi yksi arkeologeista brittiläiselle The Guardian -lehdelle.