Riimukivi toimi penkkinä 28 vuotta

Kaakkois-Norjasta löytyi 1 600 vuotta vanha riimukivi. Tutkijat toivovat sen kirjoitusten valaisevan kantaskandinaavin salaisuuksia.

Useat asiantuntijat ovat tutkineet 112 X 252 sentin kokoista kiveä, jonka kääntämiseen tarvittiin kaivinkone.

Norjasta on löydetty 400-luvulta peräisin oleva riimukivi. Niinpä se on vain hieman nuorempi kuin maailman vanhin tunnettu riimukivi, joka on valmistettu noin vuonna 350.

”Asteikolla yhdestä kymmemeen löytö on 11”, tutkimuksen johtaja, arkeologian professori Frode Iversen sanoo.

Kiveä käytettiin penkkinä

Kivi on itse asiassa ollut jo pitkään nähtävillä – se on vuodesta 1990 asti toimittanut penkin virkaa erään tilan pihassa Rakkestadin kunnassa Kaakkois-Norjassa. Se paljastui riimukiveksi kuitenkin vasta, kun eräs naapuri alkoi epäillä, että siinä olevat kuviot eivät olleetkaan sattumanvaraisia ja kivestä ilmoitettiin arkeologeille.

Asiantuntijat vahvistivat, että kyseessä on riimukivi, jonka kaiverrokset ovat tosin kärsineet melkoisesti sään ja kulumisen vuoksi niin, että kirjoitusta ei pysty selvittämään paljain silmin. Joitakin sanoja on kuitenkin nyt pystytty selvittämään fotogrammetrian avulla – se on mittausmenetelmä, joka muodostaa valokuvien perusteella 3D-mallin.

Kivessä tekijä mainosti itseään

Kiven parhaiten säilyneellä puolella lukee: ”Lu irilaR raskaR runoR”, mikä voidaan kääntää: ”Kaiverra riimukirjaimia, taitava riimumestari!” Tämänhetkisen käsityksen mukaan kiven tarkoitus onkin ollut ylistää riimumestarin taitoja.

Kivessä on kaikkiaan 35 riimua, ja etenkin kielentutkijat ovat niistä innoissaan, sillä niiden perusteella voidaan saada entistä parempi käsitys kantaskandinaavin kielestä, joka tunnetaan vain vähistä lähteistä.