Ivoire Angers/Deloys

Remontissa seinästä paljastui kulta-aarre

Vanhan talon remontti tarjosi ranskalaiselle avioparille superyllätyksen.

Aviopari palkkasi vuonna 2019 kolme rakennusmiestä remontoimaan taloaan Lounais-Ranskassa Plozévetissa. Remontoiminen voi tulla kalliiksi, etenkin kun kyseessä on vanhempi rakennus, mutta tässä tapauksessa se osoittautui suorastaan tuottoisaksi.

Remontoijat löysivät nimittäin talon yhdestä seinästä pienen laatikon, joka oli täynnä kultakolikoita.

”Laatikko oli seinässä tiilien välissä”, talon omistaja François Mion kertoo.

Muutama päivä myöhemmin löytyi lisää kultakolikoita pussukassa. Kolikot on nyt pantu myyntiin suurella summalla.

Kolikot ovat säilyneet hyvin yli 300 vuotta seinän kätköissä. Harvinaisimmasta odotetaan saatavan huutokaupassa 15 000 euroa.

© Ivoire Angers/Deloys

Remonttimiehet saavat kunnon maksun

Kaikkiaan talosta löytyi 239 kultakolikkoa, joista 216 on Ludvig XIV:n hallintoajalta (1643–1715) ja loput 23 hänen isänsä Ludvig XIII:n ajalta (1610–1643).

Koska pariskunta osti talon ennen vuotta 2016, aarteeseen ei sovelleta uutta lakia, jonka nojalla sen kaltainen löytö on kansallisomaisuutta ja kuuluu siten valtiolle. Aviopari on jo päättänyt jakaa huutokaupan tuoton puoliksi kolmen rakennusmiehen kanssa. Joka tapauksessa heille jää riittävästi kattamaan talon remontoinnin.

Kolikoiden myynnistä voi tämänhetkisen arvion mukaan saada 250 000– 300 000 euroa.
Talosta osa on 1200-luvulta, ja siinä on vuosisatojen ajan asunut paikallisia kauppiaita, joten kolikot ovat luultavasti kuuluneet jollekulle rikkaalle kauppiaalle 1600-luvulla.