Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Pilatuksen pyhiinvaeltajien tie Jerusalemissa

Raamatun vihatun miehen tietä kaivetaan esiin Jerusalemissa

Juudean vihattu roomalainen maaherra yritti mahdollisesti vankistaa asemaansa rakentamalla upean tien pyhiinvaeltajille.

Koby Harati, City of David Archive & Dea, Biblioteca Ambrosiana/Getty Images

Pontius Pilatus on tuttu nimi sekä kristityille että juutalaisille.

Juudean roomalainen maaherra tuomitsi Jeesuksen kuolemaan ristillä noin vuonna 30, mutta myös juutalaiset vihasivat häntä hänen ankarien toimiensa vuoksi.

Näyttää siltä, että maaherra toteutti kuitenkin Jerusalemissa myös rakennushankkeita.

Pilatus rakensi tien pyhiinvaeltajille

Israelilaisten arkeologien hiljattain julkaiseman raportin mukaan on todennäköistä, että valtava pyhiinvaeltajien tie, joka johti Temppelivuoren juurelle, rakennettiin Pilatuksen käskystä.

Yli 500 metriä pitkä ja 8 metriä leveä tie päällystettiin noin 10 000 tonnilla kalkkikivilaattoja, ja se on vaatinut paljon työtä ja maksanut valtavia summia.

Aiemmin tutkijat ovat olettaneet, että Jerusalemin kaikki tuon aikaiset suuret rakennushankkeet olivat vuonna 4 eaa. kuolleen kuningas Herodeksen toteuttamia. Arkeologit ovat kuitenkin nyt löytäneet kaivauksissa tien alta yli sata kolikkoa, jotka osoittavat, että tie rakennettiin Pilatuksen hallintoaikana noin 26–36 jaa.

Tel Avivin yliopiston arkeologin Nahshon Szantonin mukaan Pilatus on ehkä pyrkinyt kohentamaan mainettaan ja vahvistamaan asemaansa suurten rakennushankkeiden avulla.

Pilatuksen pyhiinvaellustie Jerusalemissa

Pontius Pilatuksen pyhiinvaeltajille rakennuttama tie johti Temppelivuorelle, jossa oli juutalaisten tärkeä temppeli ennen kuin roomalaiset tuhosivat sen vuonna 70.

© Rieger Bertrand/AFP/Ritzau Scanpix

Kiistellyt kaivaukset

Lähes 2 000 vuotta vanhan tien kaivaukset ovat saaneet osakseen kritiikkiä monelta suunnalta.

Tie sijaitsee Itä-Jerusalemissa, jota palestiinalaiset pitävät pääkaupunkinaan, ja israelilaiset arkeologit ovat louhimassa tien kaivauksia varten valtavaa tunnelia alueella olevien rakennusten alle.

Näyttävä pyhiinvaellustie, joka siis ilmeisesti rakennettiin Pontius Pilatuksen käskystä, hautautui kivimurskan alle vuonna 70, kun juutalaiset nousivat kapinaan ja roomalaiset tuhosivat Jerusalemin.

Lue myös:

muinainen taatelipalmu
Arkeologia

Jeesuksen aikaiset taatelinsiemenet saatiin itämään

2 minuuttia
Historian suurkaupunkioppaat

Kaupunkiopas: Raamatun Jerusalem

11 minuuttia
Arkeologia

5 merkittävää historiallista löytöä vuonna 2017

5 minuuttia

Kirjaudu sisään

Tarkista sähköpostiosoite
Salasana vaaditaan
Näytä Piilota

Oletko jo tilaaja? Oletko jo lehden tilaaja? Napsauta tästä

Uusi käyttäjä? Näin saat käyttöoikeuden!

Nollaa salasana

Syötä sähköpostiosoitteesi, niin saat ohjeet salasanasi nollaamiseksi.
Tarkista sähköpostiosoite

Tarkista sähköpostisi

Olemme lähettäneet sinulle sähköpostia osoitteeseen . Siinä on ohjeet, joiden avulla voit nollata salasanasi. Jos et ole saanut sähköpostia, tarkista, että se ei ole joutunut roskapostin joukkoon.

Anna uusi salasana.

Nyt sinun pitää antaa uusi salana. Salasanassa pitää olla vähintään 6 merkkiä. Kun olet luonut uuden sanasanan, sinua pyydetään kirjautumaan sisään palveluun.

Salasana vaaditaan
Näytä Piilota