Museo Arqueológico de Asturias & Asmus Koefoed/Shutterstock
Kelttien kaulakoruja Espanjassa

Putkimies löysi 2500 vuotta vanhoja kultaisia kaulakoruja

Espanjalainen vesilaitoksen työntekijä oli vain tutkimassa vesijohtoja, kun hän löysi kivien keskeltä historiallistetun kulta-aarteen. Arkeologien mukaan kaulakoru saattaa ratkaista vuosisatoja vanhat mysteerit.

Putkimies Sergio Narciandi oli korjaamassa vanhoja vesijohtoja Cavandin kaupungissa Luoteis-Espanjassa Asturian alueella, kun hän teki yllättävän löydön.

Hän näki yhtäkkiä vesijohdon ympärillä olevien kivien joukossa jotain kiiltävää ja nosti sen ylös. Oudosti taivuteltu esine näytti jonkinlaiselta korulta ja puhtaasta kullasta tehdyltä.

Narciandi löysi pian toisen samanlaisen korun. Ne molemmat olivat säilyneet uskomattoman hyvin, ja hän päätti ottaa yhteyttä paikalliseen museoon.

Museon kaksi asiantuntijaa oivalsivat heti, että kyseessä oli hyvin erityinen löytö.

Löytö voi auttaa arkeologeja

Arkeologit näkivät, että kaulakoru oli samaa tyyliä, joka oli erityisen suosittu kelttiläisen eliitin keskuudessa. Koru oli kuitenkin poikkeuksellisen laadukas:

"Molemmissa koruissa voi nähdä kaikkia antiikin parhaiden kultaseppien tekniikoita", sanoi Ángel Villa Asturian arkeologisesta museosta.

Samanlaisia koruja on löydetty Espanjasta aiemminkin, mutta kaikki nämä löydöt tehtiin 1700- ja 1800-luvuilla, jolloin ei ollut tapana kirjata muistiin mitään siitä, mistä ja missä olosuhteissa löytö tehtiin.

Se heikentää esineiden hyödyllisyyttä arkeologien ja historioitsijoiden kannalta. Kyseiset tiedot kun ovat usein arkeologeille kaikkein merkityksellisimpiä.

"Tämä löytö on uskomattoman tärkeä, koska tiedämme nyt ensimmäistä kertaa tarkalleen, mistä kaksi näistä arvokkaista esineistä on löydetty", Villa selitti. ”Tiedon avulla voimme ratkaista monia arvoituksia, joihin kaipaamme vielä vastauksia", hän lisäsi.

Kuoleva gallialainen – roomalainen patsas ja kaulakoru

Tämäntyyliset kaulakorut olivat erityisen suosittuja kelttien keskuudessa, ja niitä käytettiin pitkälle roomalaisaikaan asti.

© Public Domain/Rabax63